Lietuvos ornitologų draugijos narys, „Pažinkime paukščius drauge“ edukatorius Gediminas Petkus pasakoja, kad vieversiai jau stebimi būreliais, apie jų pasirodymą praneša ir gyventojai socialiniuose tinkluose.

„Yra tokia svetainė ornitologija.lt, ten žmonės praneša apie pastebėtus paukščius: kas žiemoja, kas gieda, migruoja ir pan. Jau yra pirmieji pranešimai, kad vieversiai grįžo. Kaip tik šiandien registruoti penki vieversiai Šakių rajone, pavieniai paukščiai Ukmergės, Vilkaviškio rajonuose“, – sako ornitologas.

Anot jo, vieversiai šiemet grįžo anksčiau nei pernai. 2023 m. jie pasirodė vasario 19 d., o šiemet – vasario 14-ąją, kaip ir 2022 m.

Gediminas Petkus

„Nuo seno dirvinis vieversys dar vadinamas vyturiu arba vieversėliu, jis yra agrarinio kraštovaizdžio paukštis, kurį gerai pažįsta kaimiškų vietovių gyventojai ir ūkininkai. Šie paukščiai priklauso žvirblinių būriui. Lietuvoje dažniausiai sutinkamos dvi vieversinių šeimai priklausančios rūšys: lygutė ir dirvinis vieversys.

Kiti, kuriuos taip pat galima pamatyti, – didysis trumpapirštis, pilkasis trumpapirštis ir kuoduotasis vieversiai. Raguotasis vieversys mūsų šalyje daug rečiau sutinkamas“, – kalba ornitologas.

Jis priduria: „Paukštis margas, gerai prisitaikęs prie aplinkos, veda dvi vadas, maitinasi vabzdžiais, sėklomis. Peri ant žemės, lizdai dažnai nukenčia nuo žmonių ūkinės veiklos, todėl šie paukščiai nyksta.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)