Osnabriuko palyginamojo biologinio pažinimo tyrimo grupės komanda vadovaujama profesorės Simone Pika nusprendė atlikti pirmąjį tikrąjį varnų pažintinių gebėjimų lyginamąjį įvertinimą. Tyrimui buvo užaugintos aštuonios jaunos varnos.

Kiekviena iš jų buvo testuojama naudojant primatams naudotą „Primate Cognition Test Battery“ (PCTB) versiją, kuri buvo pritaikyta varnoms, nes jos skirtingai nuo beždžionių naudoja ne pirštus, bet snapus. Kiekvienam paukščiui bandymas buvo pakartotas po keturių, aštuonių, dvylikos ir šešiolikos mėnesių. Buvo išbandytos tokios paukščių pažinimo funkcijos kaip erdvinis suvokimas ir gebėjimas suprasti objekto pastovumą. Taip pat buvo vertinti bendravimo ir mokymosi gebėjimai.

Surinkus šiuos duomenis, paukščių rezultatai buvo lyginami su gorilų ir orangutangų rezultatais, gautais naudojant tą pačią testavimo priemonę.
Pasirodė, kad 4 mėnesių amžiaus varnos jaunikliai pažintiniais gebėjimais prilygo suaugusiems primatams, ypač atsižvelgiant į problemų sprendimo gebėjimus. Varnos suprato kiekius, suvokė priežastinį ryšį ir atskleidė, kad jų socialinio mokymosi gebėjimai prilygsta anksčiau tirtų beždžionių gebėjimams.

Tyrėjų teigimu, tai rodo socialinį ir fizinį intelektą ir „bendrą, o ne specifinį intelektą“. Straipsnyje teigiama, kad varnoms, kurios anksti palieka savo lizdus, šio sugebėjimo reikia, kad išgyventų tokiame jauname amžiuje. Taip pat yra galimybė, kad būtent šiam eksperimentui žmonių užaugintos varnos buvo socializuotos, todėl laukinių jaunų varnų rezultatai gali skirtis.

Komanda tikisi tęsti varnų intelekto tyrimus kurdama metriką, skirtą įvertinti „tikruosius rūšies, o ne žmogaus pažinimo įgūdžius“. Kitaip tariant, nustatyti, ką reiškia būti protingu varnos pažinimo lygmenyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)