„Šis padarėlis buvo įsiropštęs į biuro holą! Tai – jau ketvirtas toks mano matytas gražuolis“, – rašė skaitytoja.

Gamtininkas Gerardas Paškevičius "Delfi" papasakojo, kas tai per gyvūnas.

"Vaizdo įraše matome Europinį maldininką. Lotyniškai jo pavadinimas skamba labai gražiai: Mantis religiosa. Tokį pavadinimą jis gavo todėl, kad turi labai tvirtas pakitusias priekines galūnes ir jas laiko sulenkęs, kai medžioja ir tyko aukos.

Tai - labai plėšrūs vabzdžiai, visiški plėšrūnai. Jie užauga gana dideli, Lietuvoje fiksuojame sprindžio ir net didesnius individus. Suaugusiojo stadijoje geba skraidyti.

Patelės sudeda kiaušinėlius, jie vystosi per žiemą, pavasarį išsirita mažučiai jaunikliai, kurie sėkmingai medžioja įvairias museles, o pilnai suauga jie per vasarą. Tai - dieniniai vabzdžiai, naktį jie slepiasi ir nemedžioja.

Vaizdo įraše matome jau suaugusį maldininką. Lyties pasakyti negalime - ją galima nustatyti tik jeigu matome pilvą. Suskaičiavus, iš kiek segmentų jis sudarytas, galima spręsti, tai patinas ar patelė.

Įdomu tai, kad šie vabzdžiai yra labai plėšrūs. Savo auką jie pasigauna priekinėmis galūnėmis, laiko įfiksuotą ir valgo gyvą. Gali pradėti valgyti nuo galvos, nuo vidurio, nuo bet kur. Pasirinkti jie gali muses, skėriukus, žiogus, bites, vorus, drugelius... Aukos mirtis būna tragiška.

Pagrindiniai jų priešai laukinėje gamtoje - paukščiai, kurie gali juos sulesti. Todėl jie stengiasi likti nepastebėti, maskuojasi tarp žalumynų, augalų, krūmų.

Seniau maldininkas buvo laikomas nevietiniu, invaziniu vabzdžiu. Tačiau šylant klimatui jie prisitaikė ir natūraliai apsigyveno mūsų teritorijoje. Tai nėra invazinis gyvūnas ir jo naikinti nereikia.

Įdomus faktas: 7 iš 10 atvejų, kai patinas apvaisina patelę, patelė patiną suėda. Patinas netgi pats pasiaukoja patelei: tarsi "jei tu mane suėsi, didesnė tikimybė, kad mūsų jaunikliai išvys pasaulį". Tam, kad pritrūkus grobio patelė nenugaištų iš bado", - pasakojo G. Paškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)