Po ilgų debatų Ženevoje Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) šalys patvirtino siūlomą draudimo projektą. Tiesa, ES į projektą įtraukė tam tikrų išimčių.

Sprendimui ypatingai priešinosi Zimbabvė, visgi šaliai sustabdyti balsavimo nepavyko.

87 šalims balsavus už, 29 – prieš, dar 25 susilaikius, draudimas buvo priimtas. Projektui priimti reikėjo dviejų trečdalių balsų daugumos.

Plenarinio CITES posėdžio metu buvo nuspręsta kiek pakeisti draudimo projektą, dėl kurio buvo sutarta 12 dienų trukusios konferencijos pradžioje. Iš pradžių CITES šalys tikėjosi visiškai uždrausti afrikinių dramblių perkėlimą iš laukinės gamtos į nelaisvę.

CITES iš pradžių siūlė leisti prekyba afrikiniais drambliais tik tuo atveju, jei jie yra perkeliami iš laukinės gamtos rezervatų į kitus laukinės gamtos rezervatus, o tokia įstatymo projekto formuluotė iš esmės uždraustų dabar paplitusią dramblių perkėlimo iš gamtos į zoologijos sodus praktiką.

Savo ruožtu Europos Sąjunga į projektą įtraukė išimtį, kur teigiama, kad drambliai turi likti „natūraliose, istorinėse Afrikos buveinėse, išskyrus ypatingus atvejus, kai perkėlimas iš laukinės gamtos į nelaisvę suteiktų reikšmingos naudos afrikinių dramblių išsaugojimui“.

ES įtraukti projekto pakeitimai, leisiantys dramblių prekybą „ypatingaisiais atvejais“, taip pat reikalauja, kad dėl sprendimo tokiais atvejais būtina tartis su CITES gyvūnų reikalų komitetu ir Tarptautinės gamtos išsaugojimo sąjungos (IUCN) dramblių specialistų grupe.

ES pasiūlyta išimtis taip pat leido laisvėje pagautus ir jau zoologijos soduose esančius afrikinius dramblius perkelti į kitus zoologijos sodus.

Nors drambliai Afrikos vakaruose, viduryje ir rytuose ilgą laiką buvo įtraukti į CITES saugomų rūšių sąrašą, taigi, prekyba jais buvo uždrausta, pardavinėti dramblius nebuvo uždrausta Afrikos pietuose, kur dramblių populiacija yra didesnė.

Pavyzdžiui, Zimbabvė nuo 2012-ųjų sugavo ir į Kinijos zoologijos sodus eksportavo per 100 drambliukų, teigia aplinkosaugos organizacija „Humane Society International“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)