Ypač didelį susirūpinimą kelia, anot tyrėjų, paukščių paplitimo arealo sumažėjimas, užterštas vanduo bei ligos.

Perspėjama, kad klimato atšilimas tik pablogins situaciją, todėl raginama imtis skubiausių priemonių tam, kad būtų užkirstas kelias „globaliai paukščių praradimo tragedijai“.

Izoliuotoje Havajų ekosistemoje paukščiams gresia ypatingas pavojus. Mokslininkai perspėja, kad čia 31 viena paukščių rūšis jau yra ties išnykimo riba.

Havajai yra pavojaus epicentras arba beveik epicentras“, – teigia Johnas Fitzpatrickas, Kornelio universiteto ornitologijos katedros vedėjas. – Vis labiau plečiant pramoninius ūkius, sėjant naujus augalus, veisiant kiaules, ožkas ar avis, Havajų paukščiams gresia prarasti savo įpročius. Ligos, ypač atsirandančios skartu su uodais, yra dar vienas žudikas.“

Mokslininkai jau yra įrašę į istorijos vadovėlius 71 Havajų paukščių rūšį, kuri išnyko čia atsikėlus baltiesiems.

Amerikoje paplitę per 800 rūšių, 67 jų jau įrašytos į Raudonąją knygą. Dar 184 paukščių rūšių likimas kelia „ypatingą susirūpinimą“, nes jų paplitimo arealas grėsmingai sumažėjo.

Tačiau studiją užsakiusio Vidaus reikalų departamento sekretorius Kenas Salazaras pateikė ir kelias džiugias naujienas.

„Studija parodo, kad garniai, didieji baltieji garniai, antys bei kiti paukščiai turi naudą iš įvairių pelkynų, kurių ribas išsaugome. Taigi tokie dalykai kaip konservavimas ir draustinių kūrimas išties padeda“, – teigė K. Salazaras.