Mokslininkai nustatė, kad tigriniai pitonai yra susiję su žinduolių nykimu JAV Floridos valstijos pelkėtose žemumose, praneša BBC.

Mokslininkų komanda išanalizavo pranešimus apie žinduolius "Everglades" (pelkėtų žemumų) nacionaliniame parke prieš ir po pitonų pagausėjimo.

Mokslininkai nustatė ryšį tarp pitonų paplitimo ir sumažėjusio meškėnų, triušių, rusvųjų lūšių ir kitų rūšių gyvūnų skaičiaus.

Žurnale PNAS išspausdintame pranešime teigiama, kad kelių žinduolių rūšių sumažėjo 90 proc. ar daugiau.

Pitonai yra didžiausi plėšrūnai nacionaliniame parke, kuriame jų neturėtų būti.

Nacionalinis parkas užima 25 proc. pelkinių žemumų teritorijos. Tai regionas, kuriam būdingi subtropiniai pelkynai, kurie dėl žmonijos poreikių išdžiuvo per pastarąjį dešimtmetį.

Iš kur Floridoje atsirado tigriniai pitonai, nežinoma, tačiau dauguma jų buvo atgabenti į JAV plėtojant prekybą naminiais gyvūnais.

Pitonų ištrūkimas į laisvę bei natūralių plėšrūnų nebuvimas regione lėmė jų išplitimą.

Pitonai dabar yra paplitę tūkstančių kvadratinių kilometrų teritorijoje Pietų Floridoje. Nors nėra nustatytas tikslus jų skaičius, tačiau 2009-aisiais pelkėtose žemumose sugautų pitonų skaičius siekė beveik 400 ir kasmet jų vis daugėja.

Šio mėnesio pradžioje JAV vidaus reikalų sekretorius Kenas Salazaras (Ken Salazar) paskelbė, jog JAV turėjo uždrausti tigrinių pitonų importą. Tačiau, pasak stebėtojų, šis sprendimas buvo priimtas 30 metų per vėlai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją