Anot Gedimino, tiek dukrai, tiek ir kitiems namiškiams buvo smagu iš arti stebėti, kokie paukščiai lankosi lesykloje.

„Zylučių sulaukdavom vienu metu net iki 7. Tačiau po kurio laiko dingo vienas rutulys lesalo. Uždėjau kitą. Po kelių dienų jis vėl dingo. Tą kartą jį kieme rado šuo. Jau turėjau įtarimą, kad veiksmas vyksta anksti ryte ar naktį. Uždėjau naują lesalo rutulį. Galvojau gal naktį atskrisdavo didesnis paukštis ir bandydavo išsinešti“, – toliau pasakojo vyras.

Vieną vakarą jis nusprendė patykoti vagišiaus. Lesykloje paliko daug įvairaus maisto ir pastatė vaizdo kamerą. Ilgai laukti nereikėjo – į kadrą papuolė ne kas kitas, o žiurkė.

Gamtininkas Deividas Makavičius sako, kad istoriškai Lietuvoje gyveno juodosios žiurkės, tačiau jas išstūmė atkeliavusi pilkoji žiurkė ir šiuo metu tai yra vienintelė šių graužikų rūšis mūsų šalyje. Taigi, vaizdo įraše, kuriuo dalijosi Gediminas, turėtų būti būtent ji.

Gamtininkas teigia, kad žiurkės – labai intelektualūs gyvūnai, iš visų graužikų gudriausi, jos greitai prisitaiko prie aplinkos ir išlieka, kad ir kiek žmonės jas naikintų.

„Vasarą jos vasaroja laukuose, ten gyvena, kasa urvus, kai atšąla, traukia link žmonių ir įsikuria kažkur netoliese. Kai paukščiai lesa iš lesyklos, kažkiek maisto nubyra ant žemės, kur vaikšto žiurkės, todėl jos susiorientuoja, kad kažkur to maisto yra daugiau.

Renavo dvaras

Nieko blogo, kad paukščių lesalu minta ir žiurkė, visi nori išgyventi žiemą, vis dėlto jei tai trukdo, lesyklą galima perkelti į kitą vietą, kur jai bus sunku užlipti. Jei lesalas kabinamas ant medžio, reikėtų jį tvirtinti ne ant šakos, nes žiurkė pasieks, o, pavyzdžiui, ant kokios ilgesnės virvelės nuleisti žemyn“, – patarė D. Makavičius.

2022 m. Grynas.lt aprašė istoriją, kaip šio graužiko lesyklėlėje sulaukė vilnietė Giedrė. Lesyklos lankytoją ji sakė mačiusi tik kartą, nes pastebėjusi, kad ši gali suėsti paukščiams paliekamą maistą, lesyklą pakėlė aukščiau ant geležinio strypo. Ko gero, žiurkei tapo per sudėtinga užlipti.

Pernai Karoliniškių mikrorajone, Vilniuje, gyvenanti Gabriela taip pat buvo užfiksavusi, kaip žiurkė kirto medyje paukščiams pakabintą lesalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją