Tai - mažoji saturnija (Saturnia (Eudia) pavonia) - gražus ir didelis saturnijų šeimos drugys. Didžiausia saturnijų šeimos drugių rūšių įvairovė yra Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Lietuvoje gyvena tik dviejų rūšių saturnijų šeimos drugiai.

Mažoji saturnija aptinkama visoje Lietuvoje, tinkamose buveinėse gali veistis pakankamai gausiai.

Suaugėliai skraido pavasarį, Lietuvos klimato sąlygomis – gegužės mėnesį. Esant ankstyvam pavasariui jie gali pasirodyti ir balandžio pabaigoje.

Vikšrai minta viržiais, mėlynių lapais ir šakelėmis. Jie aptinkami ir ant beržų, kitų lapuočių medžių bei krūmokšnių. Baigę maitintis, vikšrai virsta lėliuke kokone. Taip jie ir žiemoja.

Šie drugiai gyvena atvirose buveinėse: viržynuose, durpynuose, miško pakraščiuose, tiek sausose tiek drėgnose pievutėse, gerai saulės įšildomose vietose.

Mažosios saturnijos patinai yra mažesni už pateles, bet jų sparnų raštas ryškesnis. Patelės skraido tik naktimis, o patinai skraido ir dienos metu.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)