Jis yra elniavabalių šeimos vabalas. Lietuvoje gyvena 6 rūšių elniavabaliai, iš kurių pats įspūdingiausias yra paprastasis elniavabalis. Vis dėlto mūsų šalyje jis nebeaptinkamas jau daug dešimtmečių.

Platusis elniavabalis yra vienas dažniausių elniavabalių Lietuvoje. Tai tinkamose buveinėse kartais ir gana gausiai sutinkamas vabalas. Patelės mažesnės už patinus, jų galva ir „ragai“ taip pat mažesni.

Suaugusius vabalus galima stebėti vasarą lapuočių, mišriuose miškuose, senuose parkuose. Vabalus dažniausiai galime pamatyti ant lapuočių medžių žievės, prie drevių, trūnijančių rąstų, senų kelmų. Dieną jie slepiasi, o aktyvus tampa sutemose.

Šių vabalų lervos (kurios užauga iki 3 cm) vystosi trūnijančioje ąžuolo, alksnio, liepos, gluosnio medienoje 2–3 metus. Jos išgraužia ilgus, netaisyklingus cilindriškus takus, kurie būna pilni rupių išgraužų. Vikšras prieš virsdamas lėliuke formuoja „lopšelį“, kurį iškloja medžio išgraužomis. Šiame lopšelyje išsiritęs vabalas ir žiemoja.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją