Tai - trapusis gluodenas (lot. Anguis fragilis) – bekojis driežas, savo išvaizda primenantis gyvatę.

Nors gluodenai ir neturi kojų, tačiau jie turi akių vokus, išoriškai matomas klausomąsias landas, jų apatinis žandikaulis suaugęs. Gluodenų žvyneliai - smulkūs, vienas kito neperdengia, nugaros ir pilvo žvynai nesiskiria formomis. Tai yra pagrindiniai skirtumai išduodantys, kad gluodenas – driežas.

Kaip ir dauguma kitų driežų, trapieji gluodenai pajutę pavojų gali „numesti“ savo uodegą. Ji dar kurį laiką juda, kad atkreiptų plėšrūno dėmesį, kol gluodenas spės pasprukti.

Patelę ir patinėlį galima atskirti pagal raštą. Patelių viršutinė kūno dalis išmarginta dvejomis ištisinėmis juodos spalvos juostelėmis, o patinų nugara išmarginta – tamsiai rudos spalvos dėmelių eilėmis.

Trapusis gluodenas didžiąją laiko dalį praleidžia po žeme. Jis teikia pirmenybę drėgnoms, vėsioms vietoms. Jam palankiausios buveinės yra atviri miškai, pievos, smėlynai ir viržynai. Slėptuvėms pasirenka akmenų krūvas, apleistus pastatų pamatus, nuvirtusius medžius.

Trapieji gluodenai – gyvavedžiai. Jaunikliai gimsta 3 – 5 centimetrų ilgio, o suaugę individai būna 20 – 45 centimetrų ilgio. Jie yra vieni ilgiausiai gyvenančių driežų - vidutinė gyvenimo trukmė laisvėje apie 30 metų, o auginat nelaisvėje ilgiausiai išgyvenęs šios rūšies gluodenas buvo 54 metų patinas.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)