Praėjusią savaitę Aplinkos ministerija, atsižvelgdama į konkrečius atvejus, kai vykdant plynuosius sanitarinius miško kirtimus rekreaciniuose miškuose kertami sveiki ar gamtiniu požiūriu vertingi medžiai, kreipėsi į Valstybinių miškų urėdiją.

Urėdijos buvo prašoma įvertinti nebaigtus ir numatomus vykdyti plynuosius sanitarinius miško kirtimus ir atsisakyti juose nepažeistų medžių kirtimo, išskyrus egles ir medžius, augančius kelių ar inžinierinių tinklų apsaugos zonose, kurie virsdami ar lūždami galėtų padaryti žalos asmenims ar jų turtui.

Aplinkos ministerija taip pat parengė Miško kirtimų taisyklių pataisas, kuriomis būtų griežčiau reglamentuojami plynieji sanitariniai kirtimai. Tokie kirtimai būtų atliekami tik tuomet, kai tai yra būtina, miestų miškuose būtų paisomas ramybės laikotarpis nakties metu, atsirastų pareiga atkurti mišką sanitariniais kirtimais intensyviai išretintuose medynuose.

Taisyklių pataisose siūloma numatyti, kad ekosistemų apsaugos ir rekreaciniuose miškuose plynuosius sanitarinius miško kirtimus būtų galima vykdyti tik žuvusiuose medynuose.

Dar viena siūloma svarbi naujovė, kad vykdant II B ir saugomų teritorijų III miškų grupėje plynuosius sanitarinius miško kirtimus turės būti paliekami visi nepažeisti medžiai (išskyrus pavojų keliančius medžius ir I ardo egles).

Biologinei įvairovei išsaugoti visų grupių miškuose būtų privaloma kirtimo metu palikti ne pavienius medžius, bet ne mažesnio kaip 5 arų ir ne didesnio kaip 5 procentų biržės ploto nekirstus ir nepažeistus brandaus miško plotus. Be to, būtų privaloma palikti visus tam tikro skersmens senus medžius.

Siūloma nustatyti, kad urbanizuotose teritorijose esančiuose ir besiribojančiuose miškuose medienos ruoša būtų draudžiama nakties metu (nuo 22.00 val. iki 7.00 val.).

Artimiausiu metu šis Miško kirtimų taisyklių pakeitimo projektas bus paskelbtas Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos teisės aktų informacinėje sistemoje. Planuojama, kad siūlomos Miško kirtimų taisyklių pataisos turėtų įsigalioti dar šiemet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją