Šias įstatymo pataisas pateikė Seimo nariai Linas Jonauskas, Aistė Gedvilienė ir Simonas Gentvilas.

Įstatymo projekte siūloma, kad populiariausių mėgėjų žvejybos leidimų kainos bus 3 eurai dviem paroms, 15 eurų mėnesiui ir 50 eurų metams.

„Žvejybos leidimo mokesčio dydis nesikeitė jau daugiau kaip dešimtmetį. Tikriausiai nerasime tokios prekės ar paslaugos, kurios kaina nesikeitė tiek metų. Šiandien gautų pinigų už žvejybos leidimus jau nebeužtenka telkinių įžuvinimui, moksliniams tyrimams ir kitiems svarbiems tikslams“, – sako Seimo narys, aplinkos ministras S. Gentvilas.

Priėmus šias pataisas į valstybės biudžetą už šiuos leidimus būtų surenkama 4,6 mln. eurų (šiuo metu – apie 1,5 mln. eurų). Šias lėšas būtų galima skirti mėgėjų žvejybos plėtrą skatinančioms priemonėms: vandens telkinių įžuvinimui, mokslinių tyrimų atlikimui, vandens transporto priemonių nuleidimo vietų įrengimui, žvejybos kontrolės stiprinimui ir kitoms priemonėms.

Mėgėjų žvejybos įstatymo projektu taip pat siūloma iki 18 metų išplėsti amžiaus ribą nemokamai žvejybai. Šiuo metu žvejoti nemokamai be mėgėjų žvejybos leidimų turi teisę asmenys iki 16 metų, pensininkai bei neįgalieji.

Vienas iš šio įstatymo pataisų iniciatorių, Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas teigia, kad tokia įstatymo nuostata paskatins jaunuolius dažniau leisti gamtoje, populiarins mėgėjišką žvejybą tarp paauglių.

„16 –17 metų paaugliai dažniausiai dar yra išlaikomi tėvų, neturi savo pajamų, daug laiko leidžia su draugais arba namuose, prie kompiuterių, nes mažesniuose miesteliuose, kaimiškose vietovėse dažnai paaugliams stinga užimtumo. Ne visi tėvai turi galimybes nupirkti vaikams žvejybos bilietą, todėl manau, kad nemokama galimybė mėgėjiškai žvejoti iki pat pilnametystės paskatins daugiau paauglių įsijungti į žvejų mėgėjų gretas, jaunimas daugiau laiko ims leisti gamtoje, o tai turės teigiamą poveikį jaunuolių sveikatai bei kokybiškam jų užimtumui“, – sako L. Jonauskas.

Toliau Mėgėjų žvejybos įstatymo pataisos Seime bus svarstomos š. m. gruodžio 5 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)