Tokį nutarimą antradienį palaikė 56 Seimo nariai, prieš buvo 25, susilaikė 41 parlamentaras. Už tai, kad projektas būtų tobulinamas balsavo 54 parlamentarai, už jo atmetimą – irgi 54. Balsuojant antrą kartą vieno balso persvara nutarta leisti iniciatoriams projektą patobulinti.

Referendumui siūloma pateikti šio svarbaus Valstybei ir Tautos gyvenimui klausimo sprendimo tekstą: „Pritariu riboti plynuosius miško kirtimus ir visiškai juos uždrausti saugomose teritorijose.“

Surengti referendumą pasiūlę 47 parlamentarai pabrėžia piliečių teisę tiesiogiai spręsti svarbiausius valstybei klausimus, galinčius turėti įtakos dabartinės ir ateities kartų gyvenimo kokybei.

„Dešimtmečius skaičiuojantys miškai su savo ekosistemomis vis greičiau nyksta, o Lietuva yra viena intensyviausiai Europos Sąjungoje vykdančių plynuosius miško kirtimus ir jau dabar yra žemiau Europos šalių miškingumo procento vidurkio“, – sakoma nutarimo projekte.

Kaip numato įstatymas, patariamuosius referendumus gali inicijuoti ne mažiau kaip 300 tūkst. piliečių arba Seimas.

Toks referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė balsavimo teisę turinčių šalies piliečių. Referendumu siūlomas sprendimas laikomas priimtu tik tuo atveju, jeigu už klausimą pasisako ne mažiau kaip pusė balsavusiųjų piliečių.

ELTA primena, kad kitais metais, kartu su Lietuvos Prezidento rinkimais, gegužės 12 d. Lietuvoje vyks privalomasis referendumas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio, reglamentuojančio pilietybę, pakeitimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)