„Lietuvoje labai sausa, todėl vis užfiksuojami dulkių sūkuriai (angl. dust devil). Vienas užfiksuotas netgi virš vandens (tokie rečiau pastebimi)“, – rašo „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai, kurie pasidalijo vaizdo įrašu apie mūsų šalyje jau pasirodžiusius sūkurius.

Vaizdo įrašai iš „Orų entuziastų“ grupės. Eilės tvarka:
1. Meilutė Kaminskienė. Kruopiai, Akmenės g., Akmenės r. 2023-06-05, ~16 val. Viskas truko apie 5-6 minutes.
2. Žygimantas St. Kaišiadorių r., Rumšiškės. 2023-06-07
3. Kajus Vielys. Ignalinos raj. Girminių k. Viksvojo ežeras 2023-06-07 ~18 val.

VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius yra pasakojęs, kad dulkių sūkurys Lietuvoje tikrai dažnas reiškinys, jį galima pastebėti kai ūkininkai akėja dirvą: „Dažnai vėjas pučia esant šaltam orui, bet šviečiant saulei, todėl susidaro tokie sūkuriai. Vandenyje tokius sūkurius pamatyti galima gerokai rečiau.“

„Dažniausiai šaltas oras užteka virš šiltesnio vandens paviršiaus ir sūkuriuoja tokiu būdu. Ne visada tas sūkurys susidaro, turi būti išimtinės sąlygos. Dideliam sūkuriui susidaryti jau reikia daugiau energijos, – aiškina klimatologas. – Jei būtų palankios sąlygos, gal ir viesulas vandenyje susidarytų.“

Virš vandens telkinių susidarančių sūkurių, anot jo, žmonės yra matę, tačiau meteorologijos stotyse niekas nėra tokių reiškinių dokumentavęs, todėl nežinoma, kokio stiprumo jie buvo.

Klimatologas sakė, kad sūkuriui susidaryti reikalinga energija, todėl jei didėja atmosferos temperatūra, taip pat šokteli metinė vandens telkinių temperatūra, yra didesnė tikimybė, kad išsiskirs didesni energijos kiekiai, reikalingi tokiam sūkuriui gimti. Tiesa, reikia ir daugiau sąlygų, nepakanka vien šiltesnio vandens ar šaltesnio oro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją