„Esame miške, už mano nugaros nebloga eglutė, artėja Kalėdos, o šalia stovi Miškų kontrolės departamento vadovas Tadeuš Ablačinskij“, – sako LNK žurnalistas.

Pone Tadeušai, ar galiu nuvažiuoti į mišką su kirviu savo nuožiūra nusikirsti man patikusią eglutę?

Valstybinėje žemėje niekas išskyrus miško valdytoją medžių kirsti negali.

O jeigu visgi nuvažiuosiu ir niekam nesakęs tyliai nusikirsiu?

Dabar mes turime kitokią tendenciją, žmonės tampa labiau atsakingi, pažeidimų skaičius tikrai mažėja ir kaip pastaraisiais metais taip ir dabar galime konstatuoti, kad pažeidimų nenustatoma. Tačiau jeigu jūs to labai norėsit, bus pasekmės. Pasekmės kokios? Baudos. Baudos dabar labai rimtos – maksimali siektų iki 600 eurų. Kažin ar jūs norėtumėte savo Kūčių stalą papuošti tokia bauda.

Kalėdos išeitų už 600 eurų visai neblogos.

Manau, taip.

Kokiais atvejais žmogus gali nusikirsti eglutę?

Yra du atvejai. Žmogus pats sau gali nusikirsti savo sklype. Tai arba miško paskirties sklypas, arba žemės ūkio ar ne miško paskirties sklypas. Jei tai yra valstybės nuosavybės sklypas žmogus pats nusikirsti negali. Jis gali tik įsigyti iš valstybės.

Jeigu žmogus savo miške nusikerta eglutę ir jį išvažiuojant sustabdo aplinkosaugininkai, kas tada?

Prieš tai reikėtų su savimi turėti žemės nuosavybę patvirtinantį dokumentą ar jo kopiją ir nebus problemos.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai vykdys reidus po miškus. Kaip jie vyks ir į ką bus labiausiai kreipiamas dėmesys?

Taip, kaip ir kasmet taip ir šiemet jau nuo gruodžio 1 d. mes pradėjome akciją „Eglutė“. Jos metu bus skiriamas didesnis dėmesys šalia miškų važinėjantiems automobiliams, bus tikrinami iš miškų išvažiuojantys automobiliai, kartu tą veiklą vykdys ir miškų urėdijos darbuotojai, galimai ir policijos pareigūnai. Nepatarčiau rizikuoti ir bandyti savavališkai nusikirsti medį, kad paskui turėtumėte nemalonumų. Vykdysim ir prevencinę veiklą – kalbinsim žmones, kurie lankosi miškuose. Akcijos tikslas – sudrausminti žmones, kad pažeidimas neįvyktų.

O eglučių šakų bus galima ir nemokamai pasiimti?

Taip mes turime tokią praktiką Valstybinių miškų urėdijos padaliniai nemokamai gyventojams dalina šakeles, medelius ir tai puiki proga nemokamai gauti papuošalą savo Kūčių stalui.

Taigi nereikia nei į mišką važiuoti, nei rizikuoti, nei 600 eurų prarasti, tereikia nuvykti Aplinkos apsaugos departamento nurodytas vietas ir ten gauti eglutę?

Visiškai teisingai.

Jeigu žmonės pamatys miške kažką veikiant su pjūklu ar kirviu, kertant eglutę, ar jie turi patys sudrausminti ar kažkur pranešti.

Manau, pačiam paprastam piliečiui ne visada būtų saugu, bet galima paskambinti telefonu 112 ir pranešti apie aplinkosauginį pažeidimą. Pareigūnai budi 24 val. per parą ir visais atvejais prisistatys į vietą ir sudrausmins pažeidėją.

Visą reportažą rasite LNK portale: