Departamentas kviečia naudotis jo parengta medžioklės atmintine, kurioje rasite svarbiausius medžioklės terminus.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad elniniai gyvūnai medžiojami vadovaujantis atrankinės medžioklės principais.

Atrankinė medžioklė tai – medžiojamųjų gyvūnų medžiojimas pagal tam tikrą eiliškumą, siekiant užtikrinti, kad, nesant natūralios atrankos ar jai susilpnėjus, būtų atrenkami ir laiku sumedžiojami silpni laukiniai gyvūnai, o gerai besivystantys, perspektyvūs žvėrys – saugomi. Tinkamai atrinkti ir sumedžioti atrankiniam priskirtiną gyvūną bei išsaugoti perspektyvius žvėris yra kiekvieno medžiotojo pareiga. 

2023-2024 m. medžioklės limitai  

Šių metų rugpjūčio 11 d. aplinkos ministro įsakymu patvirtinti 2023–2024 m. medžioklės sezono briedžių ir tauriųjų elnių medžioklės limitai pagal skirtingas savivaldybes (žr. įstatymo priede). Taip pat kviečiame susipažinti su kanopinių žvėrių medžioklės limitais, kiekvienam medžioklės ploto naudotojui.  

Medžioklės terminai:  

  • tauriųjų elnių patinų medžioklė leidžiama nuo rugpjūčio 15 d. iki sausio 31 d., patelių ir jauniklių – nuo rugsėjo 15 d. iki sausio 15 d.;    
  • briedžių patinai medžiojami nuo rugpjūčio 15 d. iki gruodžio 15 d., patelės – nuo spalio 1 d. iki lapkričio 30 d., jaunikliai – nuo spalio 1 d. iki sausio 31 d.;    
  • rugpjūčio 15 d. prasidėjus paukščių medžioklės sezonui iki gruodžio 15 d. galima medžioti didžiąsias antis, rudagalves krykles, klykuoles, kanadines bernikles, iki lapkričio 30 d. – perkūno oželius ir slankas.     

Svarbu atkreipti dėmesį, kad nuo 2022 m. pasikeitus teisės aktams, dėl kenksmingo švino poveikio laukinius gyvūnus draudžiama medžioti švininiais arba švino junginių turinčiais šratais, grankulkėmis bei šiuos šaudmenis  turėti su savimi 100 metrų atstumu aplink šlapžemes (natūralius ar dirbtinius, pastovius ar laikinus pelkių, durpynų ar vandens plotus, kurių vanduo yra tekantis ar stovintis, gėlas, sūrokas ar sūrus, įskaitant jūros akvatorijos plotus, kurių gylis atoslūgio metu neviršija šešių metrų). 

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai ir toliau vykdys aktyvią medžioklės kontrolę, kad būtų užtikrinta laukinių gyvūnų ir paukščių apsauga, ypač bus telkiamas dėmesys siekiant išaiškinti informaciją apie šiurkščius pažeidimus.  

Per reidus bus tikrinamos pirminio žvėrių apdorojimo aikštelės ir stabdomos, pažeidimais įtariamų asmenų, transporto priemonės, ypač tamsiuoju paros metu.  

Kaip tinkamai pildyti medžioklės dokumentus    

Nuo 2022 m. balandžio 12 d. pasikeitus Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklėms sumedžiojus elninių žvėrių, informacija apie gyvūnų, kurių medžioklė limituojama, sumedžiojimą į medžioklės lapą įrašoma prieš išgabenant gyvūną. 

Svarbu šiuos duomenis įrašyti prieš išvežant laukinį gyvūną iš medžioklės plotų vieneto, kuriame jie sumedžioti, arba prieš pradedant doroti, atsižvelgiant, kuris iš šių veiksmų pradedamas pirmas.    

Ištaisius įrašą apie sumedžiotą gyvūną medžioklės lape, medžioklės vadovas nedelsdamas, prieš taisydamas, telefonu 8 (5) 273 2995 turi informuoti Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnybą, kuri vertina ir priima sprendimą dėl medžioklės įrašo patikrinimo bei informacijos perdavimo pareigūnams.    

Taip pat medžiotojai turėtų medžioklės lapą pildyti tvarkingai ir aiškiai. Jei padaroma klaida, klaidingas įrašas perbraukiamas tiesia horizontalia linija, šalia užrašoma teisingai, parašoma taisymo data ir pasirašoma.   

Be to, medžioklės lape draudžiama rašyti pieštuku arba specialiais rašikliais, kuriais padarytus įrašus galima pašalinti cheminėmis priemonėmis, kitaip juos panaikinti.    

Aplinkosaugininkai dėkoja gyventojams už sąmoningumą ir apie pastebėtus gamtosaugos pažeidimus prašo pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.     

Jei kyla klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu 8 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt.          

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją