Akitos prefektūros policija kalnų miškuose savaitgalį rado moters kūną, kuris, spėjama, buvo apdraskytas lokio. Pareigūnų teigimu, dėl patirtų sužalojimų žuvusios moters tapatybė buvo nustatyta tik vėliau, praneša theguardian.com.

Kaip skelbia šalies žiniasklaida, moteris gyveno kaimyninėje Aomori prefektūroje ir į mišką išėjo rinkti valgomų laukinių augalų.

Kiek anksčiau tame pačiame regione skirtingose vietose rasti trijų smarkiai sužalotų vyrų kūnai. Vyrai miške ieškojo bambukų ūglių.

Veterinaras Takeshi Komatsu mano, kad visi keturi žmonės galėjo būti užpulti to paties lokio.

„Po to, kai lokys pirmą kartą paragavo žmogaus mėsos, jis galėjo suprasti, kad jis gali valgyti žmones“, – sakė veterinaras.

Kol vietos pareigūnai spendžia spąstus lokiams ir ragina žmones neiti į kalnus ieškoti augalų ir daržovių, statistika rodo, kad Akitoje nuo 1979 iki 2016 metų įvyko aštuonios mirtinos lokių atakos, tuo tarpu 2016 – jau keturios.

Taip pat sparčiai didėja pranešimų skaičius apie pastebėtus ruduosius ir azijinius juoduosius lokius. Šalia Akitos prefektūros užfiksuotos lokės su jaunikliais.

Įprastai laukinius gyvūnus keisti įpročius ir dažniau rodytis miesteliuose bei kaimuose skatina maisto trūkumas. Tačiau pastaruoju metu dėl buto riešutų gausos žymiai padidėjo išgyvenančių lokių jauniklių skaičius.

„Nuo vasaros iki rudens pabaigos žmonėms pavojų kelia suaugę jaunikliai“, – įspėjo Azijinių juodųjų lokių tyrimų ir apsaugos instituto vadovas.

Pasak Nacionalinės medžiotojų asociacijos vadovo, ypač agresyvios gali būti azijinės juodosios lokės, kai jos turi jauniklių. Nors suaugę azijiniai juodieji lokiai paprastai užauga iki 1–1,5 metrų, matuojant nuo nosies iki uodegos, „netgi medžiotojams sunku su jais susitvarkyti“, sakė medžiotojų asociacijos vadovas. Jis taip pat pridūrė, kad beginklis žmogus „būtų bejėgis lokio atakos atveju“.

Ekspertų teigimu, žmonės gali sumažinti riziką būti užpulti lokio, jei su savimi nešis varpelį, nes paprastai lokiai vengia žmonių. Susidūrus su lokiu akis į akį, patariama lėtai atsitraukti nuolat stebint gyvūną.

Pastarosios atakos japonams priminė daugiausiai aukų pareikalavusią lokio ataką Hokkaido šiaurinėje saloje 1915 m. Sankebetsu incidentu vadinamos nelaimės metu 2,7 metrų dydžio ir apie 340 kg svorio rudasis lokys sudraskė 7 kaimo gyventojus ir tris sužeidė. Lokį, kurio siautėjimas vėliau buvo iliustruotas novelėse, radijo istorijose, spektakliuose ir filme, susekė ir nušovė medžiotojas