„Vakarų ekspresas“ anksčiau aprašė, kad vieną vakarą klaipėdiečių šeimynos Viktorijos ir Gvido Skulptūrų parke buvo pastebėtas šernas. Vėliau jis jau drąsiai klaidžiojo po Klaipėdos centrą.

Lukas Krasauskas pasakojo, kad šernas pavaikštinėjęs po Danės skverą, netikėtai šoko į upę ir ėmė plaukti. Kitame krante pats išlipti nebegalėjo. Iškviesti ugniagesiai miško gyventoją ištraukė.

Šerno vaizdo įrašų Grynas.lt gavo ir iš pajūrio, kur šis mėgavosi saule.

Gamtininkas Deividas Makavičius sako, kad vaizdo įraše užfiksuotas šernas jau yra tokio amžiaus, kad gali gyventi savarankiškai. Anot jo, pastebima, kad laukiniai gyvūnai neretai ateina į žmonių gyvenamas teritorijas.

„Miestuose padaugėjo lapių, žmonės pastebi užklystančių stirnų ir pan. Kai kurie gyvūnai tiesiog migruodami kerta tas miesto vietas, bet šernai ir lapės yra tos rūšys, kurios tikslingai ieško žmogaus, nes jo gyvenamojoje aplinkoje yra maisto“, – teigia jis.

Pašnekovas tęsia toliau: „Net važiuojant į Kuršių neriją galima pamatyti, kad šernai ten terorizuoja žmones, išlenda iš miško ir prašo maisto. Ir žmonės daro klaidą – juos maitina. Ir, aišku, maitina ne natūraliu maistu, o tuo, ką tuo metu turi: gal pirko mėsainį, gal mašinoje buvo kokių sausainių. Tai nėra gerai, nes taip gyvūnai pripratinami eiti prie žmonių, kaulyti maisto, be to, jie maitinami tuo, kas jiems netinka. Pavyzdžiui, negalima lesinti ir vandens paukščių prieš žiemą, nes jiems tada patogiau likti, neskristi į šiltuosius kraštus, neieškoti maisto, o laukti. Taip kai kurie ir žūsta.“

D. Makavičius sako, kad šernai Nidoje net ateina pas žmones į kiemus, ėda kas ten pasodinta.

Šernas Stopkadras

„Šis atvejis nėra paskutinis, kai laukinis gyvūnas ateina į miestą, jų bus ir daugiau. Aišku, reikėtų pasisaugoti – nereikia kažkaip skatinti gyvūno, eiti į kontaktą, vis tiek laukinis žvėris gali reaguoti įvairiai. Jei žmogus yra su kokiu šuniuku, gyvūnas gali gindamasis sužaloti augintinį. Reikėtų nekreipti dėmesio ir neduoti maisto. Taip pat reikia būti ir iš esmės tvarkingiems, nepalikti maisto produktų prie šiukšliadėžių, kad tie gyvūnai neateitų“, – kalba jis.

Padėti šernui reikėtų tada, kai jis negaluoja, yra patekęs į bėdą, sako D. Makavičius, o iš vaizdo įrašo matyti, kad šis po Klaipėdą lakstęs žvėris yra sveikas.

Vis dėlto šernui, anot jo, mieste ne vieta: „Aišku, mieste nevyksta medžioklė, todėl gyvūnai čia jaučiasi saugesni, bet tai nėra jų namai ir jų buvimo tarp žmonių nereikia skatinti. Jis vis tiek turėtų grįžti į savo natūralią aplinką.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją