Šiemet paukščiai savo kelionę į šiltuosius kraštus pro garsųjį iškyšulį Kuršių mariose pradėjo savaite anksčiau. Pasak senolių, tai ženklas, kad žiema gali užklupti anksti. Tačiau kol kas laukia gražus savaitgalis, be lietaus. Šis prasidės tik antradienį.

Vėstant orams susilygino ežerų ir Baltijos jūros vandens temperatūra - visur nukrito iki 15-16 laipsnių šilumos. Didelė įšilusi Baltija vėsta gana lėtai. Tad kol dar saulė kaišioja nosį pro debesis, pajūryje galima ir pabraidyti, vanduo kartais ir vasarą tik tiek tesiekia.

Paukščių taku

Kaip pasakojo Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Leonas Jezerskas, dabar ten pats paukščių pikas. Kasdien du stoties darbuotojai su būreliu studentų pagalbininkų sužieduoja nuo 500 iki 1500 paukščių. "Dabar pro mus migruoja didžiosios, juodosios, mėlynosios zylės, alksninukai, pečelindos, liepsnelės, kikiliai, - pasakojo L.Jezerskas. - Kai vėjo nebūna, nuo mūsų paukščiai patraukia Nidos, Rasytės link. Kai kyla smarkesnis vėjas, jie nerizikuoja skristi virš atvirų vandenų, tada zigzagais traukia žemyno pakraščiu Vakarų Europos link. Mūsų zylės dažniausiai žiemoja Anglijoje, Italijoje, Prancūzijoje."

Pasak ilgamečio ornitologinės stoties darbuotojo, per metus Ventės rage sužieduojama apie 100 tūkst. paukščių. "Pagauname ir jau ankstesniais metais žieduotų, pasitaiko ir su Briuselio žiedais", - pasakojo L.Jezerskas.

Grybų sportas 

Šį šeštadienį Varėnoje mėgstančiųjų grybauti laukia tradicinė grybų šventė. Miškai dar pilni šių gėrybių. Nors rudeninės žaliuokės dar nepasirodė, tačiau netrūksta paberžių, raudonikių, baravykų ir kitų jų brolių, vadinamųjų makavykų, šilbaravykių.

Grybų čempionato dalyviai, iki 7 valandos ryto prisistatę Marcinkonyse, varžyboms turės tris valandas. Prieš pat startą gaus ir renkamų grybų sąrašą. O nugalėtojas bus nustatytas ne tik pagal surinktų grybų kiekį, bet, suprantama, ir pagal tai, kiek rado svarbiausiųjų grybų - baravykų.