Šiame sezone visoje šalyje leista sumedžioti 4 310 briedžių (75 daugiau lyginant su praėjusiu medžioklės sezonu) ir 20 602 elnių (2 899 daugiau lyginant su praėjusiu medžioklės sezonu). Šių žvėrių sumedžiojimo limitai nustatyti kiekvienoje savivaldybėje.

Aplinkos ministro įsakymą dėl tauriųjų elnių ir briedžių sumedžiojimo limitų ir kiekvienai savivaldybei skirtus sumedžiojimo limitus galima rasti ČIA.

Kai kuriose savivaldybėse kanopinių žvėrių populiacijos šiuo metu vertinamos kaip gausos arba labai gausios. Apie tai liudija Valstybinių miškų urėdijos kasmet atliekamas elninių žvėrių neigiamo poveikio miškui įvertinimas. Šis vertinimas atliekamas pavasarį, ir jis rodo augantį elninių žvėrių populiacijų poveikį miško jaunuolynams – žvėrys smarkiai nuskabo ūglius ir nulaupo kamienų žievę, medeliai skursta, juos užpuola kamieno puviniai.

Stirnų sumedžiojimas nelimituojamas, bet ir briedžių bei elnių populiacijos vertinamos kaip gausios, todėl Aplinkos ministerija ragino savivaldybių komisijas, nustatančias sumedžiojimo limitus atskiriems medžioklės plotams, juos nustatyti reikšmingai didesnius nei pernai, atsižvelgiant į užfiksuojamą žalos mastą.

Pasiūlymus dėl sumedžiojimo limitų nustatymo teikia medžioklės plotų naudotojai. Aplinkos apsaugos departamentas yra sudaręs kiekvienoje savivaldybėje komisiją, kuri gautus pasiūlymus analizuoja ir nusprendžia dėl kiekviename medžioklės plotų vienete taikytino žvėrių sumedžiojimo limito.

Patvirtinti limitai įsigalioja, kai aplinkos ministras patvirtina visoje šalyje medžiojamųjų gyvūnų, kurių sumedžiojimas yra limituojamas, sumedžiojimo limitus, o medžioklės plotų naudotojai gali pradėti šiuos limituojamus gyvūnus medžioti, kai prasideda atitinkamų rūšių gyvūnų medžioklės sezonas.

Limituojama šių žvėrių medžioklė: briedžių, tauriųjų elnių ir vilkų, kurių sumedžiojimo limitą tradiciškai numatoma patvirtinti rugsėjo pabaigoje, kai bus užbaigta praeitame sezone sumedžiotų vilkų genetinė analizė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją