„Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai sako, kad tokį vaizdą galima pamatyti ant užšalusių vandens telkinių (jūros, ežero ar upės).

Tai – šalčio gėlės, kartais šis reiškinys pavadinamas ledo ar sniego gėlėmis, plunksnomis ar lapeliais. Bent jau taip rašoma anglakalbėje literatūroje, teigia žinovai.

Anot jų, tokie gamtos meno kūriniai gali pasirodyti, kai vyrauja šalti ir ramūs orai bei būna pakankamas drėgmės kiekis ore.

„Reiškinys iš dalies panašus į kristalinį šerkšną. Tokie sniego lapeliai susiformuoja, kai dėl efektyviojo spinduliavimo (t. y. žemės paviršiaus vėsimo) atiduodama sniegu/ledu padengto paviršiaus šiluma ir šis dar labiau atšąla (giedrą ir ramią naktį).

Virš sniego/ledo ore esantys vandens garai pamažu transformuojasi į ledo kristalus, o šie auga ir suformuoja tokias gėlytes“, – rašo „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Tam, kad susiformuotų šalčio gėlės prie žemės paviršiaus neturi būti vėjo, antraip kristalai bus nupūsti ar bus kitaip sugriauta šių lapelių/gėlyčių trapi struktūra. Kai kada kristalams augant, formuojasi maži lapeliai, o šie galiausiai išauga iki didesnių lapelių arba gėlių, sakoma įraše.

Vaizdai Algirdo Malakausko užfiksuoti sausio 8 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją