Maždaug 600 metrų gylyje povandeniniame kanjone prie Vakarų Australijos krantų 2020 m. mokslininkai aptiko ilgiausią padarą, kuris sudarė milžinišką spiralę. „Tai buvo tarsi virvė horizonte. Negalėjai jo nepastebėti. Jis buvo didžiulis“, – britų dienraščiui sakė Nerida Vilson iš Vakarų Australijos muziejaus.

Tai buvo giliavandenis sifonoforas, portugališkųjų „man o' war“ giminaitis. Jie siūbuoja jūros paviršiuje, tempdami per vandenį mirtinai pavojingus čiuptuvus. Tai greičiausiai buvo nauja rūšis iš Apolemia genties.

Žinoma, kad spiralinis išsidėstymas yra šių rūšių sifonoforų maitinimosi poza. Daugybė dilginančių čiuptuvų vandenyje sukuria mirties sieną, įkalinančią smulkų grobį, įskaitant vėžiagyvius ir žuvis.

Šis gyvūnas buvo atsitiktinai aptiktas 2020 m. atliekant giliavandenius tyrimus. Mokslininkų tikslas buvo ištirti gyvybę jūros gelmėse ir jie atsitiktinai susidūrė su šiuo plūduriuojančiu gyviu, kai jų povandeninis aparatas dvi valandas plaukė atgal į mokslinių tyrimų laivą „Falkor“.

„Falkor“ esantys ekranai tiesiogiai transliavo filmuotą medžiagą iš povandeninio aparato. Visi laive buvę žmonės vienu metu buvo ir sužavėti, ir suglumę, kai pasirodė didžiulė spiralė.

„Apsisukome aplink, padarėme keletą filmuotų kadrų ir paėmėme nedidelį audinio mėginį“, – sakė Nerida Vilson.

Sifonoforai atrodo kaip medūzos ir iš tiesų priklauso tai pačiai gyvūnų grupei, tačiau jų kūnai sukurti unikaliu būdu – labiau panašūs į šimtus mažyčių medūzų, sulipusių viena prie kitos. Vis dėlto sifonoforas yra vienas organizmas, rašo dienraštis.

Nerida Vilson paaiškino, kad užuot augę įprastiniu būdu su įvairias funkcijas atliekančiais organais, sifonoforai susideda iš atskirų dalių. Vienos dalys atsakingos už maitinimąsi, kitos – už dauginimąsi, o trečios juda ir valdo gyvūną vandenyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją