Susirgimų pasiutlige atvejų Lietuvoje kasmet mažėja. Per šių metų sausio – lapkričio mėnesius nustatyti 58 šios ligos atvejai. Per tokį patį 2008 m. laikotarpį jų buvo užfiksuota 67. Pasiutligės likvidavimo programa bus tęsiama, kol Lietuvoje neliks nei vieno susirgimo pasiutlige atvejo.

Likvidavus pasiutligę, laukinių gyvūnų vakcinacija bus tęsiama dar 2 metus.
Daugiausiai pasiutligės atvejų šiais metais užregistruota rytiniame Lietuvos pakraštyje, tuose rajonuose, kurie ribojasi su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi. Čia šiais metais nustatyti 47 pasiutligės atvejai iš 58. Stebėjimai rodo, kad ligos užkratas į mūsų šalies teritoriją papuola iš kaimyninių šalių, kuriose laukinių gyvūnų vakcinacija nevykdoma arba vykdoma nesistemingai.

2009 m. spalio 27 – 28 dienomis Lietuvoje lankėsi Europos Komisijoje sukurtos darbo grupės Pasiutligės pogrupio ekspertai – Europos Komisijos atstovai, nepriklausomi ekspertai iš Vokietijos ir Prancūzijos, taip pat keturiolikos Europos Sąjungos valstybių narių pasiutligės likvidavimo specialistai.

Vyko pasitarimas šios pavojingos žmonėms ir gyvūnams ligos likvidavimo klausimais, kuriame dalyvavo ir Rusijos, Baltarusijos bei Ukrainos atsakingi pareigūnai, veterinarijos specialistai.

Pasitarimo metu buvo aptarta pasiutligės situacija Lietuvos pasienyje su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi. Ekspertai labai gerai įvertino Lietuvoje vykdomą pasiutligės kontrolės ir likvidavimo programą.

Susirinkusiųjų tarptautinių ekspertų teigimu, artimiausiu metu bus parengtas kreipimasis į Europos Komisiją dėl teisės akto parengimo ir suderinimo, kuriuo valstybės narės, turinčios sienas su trečiosiomis šalimis, būtų įgaliotos vykdyti vakcinacijas šių šalių pasienio zonų teritorijose (apie 40 km atstumu nuo sienos).

Kitą laukinių gyvūnų vakcinacijos etapą numatoma pradėti 2010 m. kovo mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją