Netoli Kauno pavyko užfiksuoti išskirtinės spalvos paukštį. Inga pati spėjo, kad tai kėkštas. Tačiau šie sparnuočiai yra itin spalvingi, o šis buvo beveik visiškai baltas.

Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys patvirtino – tikrai kėkštas. Anot jo, baltų šios rūšies paukščių yra pasitaikę ir anksčiau. Visiškai ar iš dalies balti gali būti ir kiti sparnuočiai.

Jis pats sako yra matęs baltų kėkštų, liepsnelių, kuosų, kovų. Leukistai, anot jo, gamtoje yra dažnesni nei albinosai.

„Geičiausiai kėkštas yra leukistas. Jeigu jo akys būtų raudonos, tada būtų albinosas. Leukistai turi ir kitų spalvų“, – sakė Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas.

Išskirtinai atrodančių sparnuočių nuotraukas V. Jusys renka ir publikuoja žurnale „Paukščiai“.

Grynas.lt pernai rašė apie Klaipėdoje užfiksuotą baltą varnėną. Šis taip pat turėjo tamsias akis, taigi buvo ne albinosas, o leukistas.

Baltas varnėnas

„Iš nuotraukų matosi, kad šis varnėnas turi tamsią akį ir tamsų snapą. Tokie individai vadinami leukistais. Tai yra dalinis leukizmas, nes matosi tamsaus pigmento. Leukizmas pasireiškia tuomet, kai organizmas negamina melanino ir ant kūno atsiranda šviesios dėmės. Kartais galima pamatyti skrendančią varną su keliomis baltomis plunksnomis. Kartais baltos plunksnos dengia pusė paukščio kūno. Tokie paukščiai vadinami daliniais leukistais“, – tuomet apie varnėną komentavo ornitologas Marius Karlonas.

Jis sakė, kad tokiems paukščiams yra sunkiau prisitaikyti, nes jie yra labiau pastebimi. Visą straipsnį skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją