„Nuvažiavau dviračiu iki Visagino ežero išsimaudyti. Grįždamas atgal pamačiau, kad kažkas leidžiasi nuo mažos kalvos. Pagalvojau, kad lapė. Tačiau tai buvo kažkas iš didesnių. Šuo? Ne. Ir tada supratau, kad tai – lūšis! Nusileidusi nuo kalniuko lūšis iš karto pasuko man priešinga kryptimi, nors aš važiavau dviračiu ir buvau jau labai matomas“, – pasakoja Michail Jelesin.

Vyro teigimu, gyvūnas jo iškart nepastebėjo.

„Stebuklas, kad ji manęs nepastebėjo. Šiek tiek aukščiau pakilusi lūšis suprato, kad ją kažkas stebi ir apsisuko! Spėjau nufotografuoti kelis kadrus (kokybė, kaip jau pavyko, kitąkart reikia filmuoti). Lūšis šoko į krūmus ir tuo susitikimas baigėsi“, – pasakoja Michail Jelesin.

Plėšrūną pašnekovas užfiksavo sekmadienį, birželio 5 dieną. Jis sako girdėjęs, kad žmonės taip pat matė lūšį prie Rimšės, kuri yra nutolusi apie 10 km nuo Visagino.

Lūšys yra išskirtiniai gyvūnai. Šių plėšrūnų teritorijos yra labai didelės – užima 40-50 kvadratinių kilometrų. Jos yra stiprios – gali sverti 20 kg ir iš vietos nušokti apie 6 metrus, turi dideles iltis ir nagus. Pavojingos gali būti, kai yra su jaunikliais. Juos veda gegužės–balandžio mėnesiais, rūpinasi apie 2 metus.

Iki 1979 metų Lietuvoje lūšys buvo medžiojamos, tačiau nuo 2000 m. jos yra įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą, Berno konvencijos III, Buveinių direktyvos II ir IV priedus. Nors XX a. pirmoje pusėje lūšys buvo beveik išnykusios, vėliau pagerėjus jų apsaugai ir mitybos sąlygoms jų ėmė daugėti.

Sutikus šį gyvūną patariama nepanikuoti, jo negąsdinti, tuomet jis pasitrauks pats. Žmogus taip pat turėtų lėtai atsitraukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją