Lemia kai kurios žmogaus savybės

„Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė pranešime spaudai sakė, kad viena iš priežasčių, kodėl uodai puola, gali būti susijusi su kraujo grupe.

„Kraujo grupė – tai vienas pagrindinių prioritetų, pagal kuriuos uodai renkasi žmones. Mūsų kūnas išskiria cheminį signalą, kuris atskleidžia uodams kraujo grupę. Labiausiai uodus traukia 0 (I) kraujo grupės žmones, o mažiausiai dėl uodų turėtų pergyventi žmonės, turintys A (II) kraujo grupę, kadangi jos siurbikai paprasčiausiai nemėgsta“, – teigė jis.

Taip pat vaistininkas įvardijo ir tai, kad uodai linkę rinktis sportuojančius ar gausiau prakaituojančius žmones, mat juos vilioja kartu su prakaitu išsiskirianti pieno rūgštis ir amoniakas.

Uodai

Kraujasiurbius traukia ir žmonės, kurie iškvepia daugiau anglies dioksido – sportuojantys ar tie, kurie turi greitesnį metabolizmą, stambesni, taip pat nėščiosios, sako vaistininkas. Tokį žmogų uodai gali užuosti net 50 metrų atstumu.

Traukia ir tam tikros spalvos

M. Rutalė sako, kad uodus gali suvilioti ir tamsesnės spalvos, jis pataria vykstant į gamtą verčiau rinktis šviesesnės spalvos drabužius.

„Reader's digest“ rašo, kad tai, kokiai spalvai uodai teikia pirmenybę, susiję ir su žmogaus iškvepiamu anglies dioksidu. Tyrimui naudoti uodai mėgo raudoną, oranžinę, juodą ir žydrą spalvą, kuri regimosios šviesos spektre yra tarp žalios ir mėlynos. Kaip mokslininkai tai išmatavo? Jie sukūrė sudėtingą bandymo kamerą ir pripildė ją įprasto filtruoto oro bei suleido ten uodus. Tuomet jie įpūtė CO2 ir fiksavo uodų reakcijas į spalvotus objektus.

Uodai

Šio tyrimo rezultatai parodė, kad uodus labiausiai traukia raudona, oranžinė, juoda ir žydra spalvos, o atbaido – mėlyna, žalia, violetinė ir balta.

Nyks sausėjant klimatui

Gamtininkas Deividas Makavičius yra pasakojęs, kad žmonės dažnai galvoja, jog Lietuvoje yra viena uodų rūšis, kuri geria kraują, bet iš tiesų mes turime per 30 kraujasiurbių rūšių. „Tai skirtingos rūšis, kurios minta žinduolių, šiltakraujų gyvūnų krauju. Taip pat prie jų priskiriamas ir žmogus“, – teigė jis.

„Jei Lietuvoje neliktų uodų, jau būtų ženklas, kad kažkas su mūsų ekosistema negerai. Jie turi būti. Vienais metais jų būna daugiau, kitais – mažiau“, – teigia jis.

Gamtininkas sako, kad uodai skirstomi į kelias ekologines grupes. Kuriai grupei jie priskiriami priklauso nuo jų išsiritimo vietos. Yra polaidžio, tvenkinių, potvynio, statinių uodai.

Uodo įkandimas

„Polaidžio uodai dažniausiai pasirodo pavasarį, nes jų kiaušinėliai būna padėti žemėje arba labai negiliose balutėse ir kai žemė drėgna, yra mažų balučių išsirita pirmieji uodai. Paskui uodai išsirita tvenkiniuose, vadinamieji potvynio uodai, statinių (kai žmonės palieka kokį indą, į jį patenka vandens ir uodai ten veisiasi).

Uodai yra labai lokalūs ir gyvena tik toje vietoje, jeigu norite, kad jūsų aplinkoje jų nebūtų, pažiūrėkite, ar nėra kažkur susikaupę stovinčio vandens. Kadangi uodų grupės užima skirtingus ekotopus ir ritasi skirtingu laiku, mes jų turime visu šiltuoju metu. Žiemą rūsyje galima aptikti žiemojančius uodus, bet jie tuo metu yra neaktyvūs ir laukia atšilimo“, – teigia pašnekovas.

Kuo labiau klimatas Lietuvoje sausės, tuo uodų bus mažiau, sako gamtininkas. Klimato kaita šiuo atveju natūraliai mažina jų populiaciją. Kadangi uodai kiaušinėlius deda tik į stovintį vandenį, kuo bus šilčiau, tuo labiau tikėtina, kad tos vandens vietos išdžius ir jų kiaušinėliai žus. Jų skaičių taip pat mažina ir paukščiai bei šikšnosparniai.

Kaip apsisaugoti

M. Rutalė sako, kad pati patikimiausia apsauga nuo uodų įkandimų – cheminiai repelentai. Jis įvardija, kurias kūno dalis itin vertėtų apsaugoti su šiomis priemonėmis:

„Repelentai gali būti purškiami tiek ant drabužių, tiek ant atvirų kūno vietų. O jei norite apsaugoti veido odą, repelentą purkškite į delnus ir tik tada saugiai patepkite veidą, apsaugant akis ir burną.

O, svarbiausia, pasirūpinkite pačia ploniausia ir uodų mėgstamiausia oda tokiose kūno vietose kaip kulkšnys, alkūnės, kaklas ir riešai“, – pataria vaistininkas M. Rutalė.

Repelentai

Norintys gintis eteriniais aliejais turėtų naudoti tokius, kurių sudėtyje yra citrinžolių, eukaliptų arba levandų. Nusprendusiems naudoti eukaliptų eterinį aliejų vaistininkas pataria jį šiek tiek praskiesti su vandeniu – tai padės išvengti odos sudirgimo.

„Repelentai gali būti purškiami tiek ant drabužių, tiek ant atvirų kūno vietų. O jei norite apsaugoti veido odą, repelentą purkškite į delnus ir tik tada saugiai patepkite veidą, apsaugant akis ir burną.

O, svarbiausia, pasirūpinkite pačia ploniausia ir uodų mėgstamiausia oda tokiose kūno vietose kaip kulkšnys, alkūnės, kaklas ir riešai“, – pranešime spaudai sakė vaistininkas M. Rutalė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją