„Šiemet mes medžioklę visiškai stabdome Punios šile. Vertinsime gyvūnų populiacijos būklę ir galimą žalą medynams. Medžioklės Punios šile šį sezoną tikrai nebus. Sezonas yra nuo spalio 15 dienos ir būtent nebus skelbiami aukcionai ar konkursai į tas medžioklės vietas. Sezonas tęsiasi iki balandžio 15 dienos“, – BNS sakė ministras.

Gamtininkai ir visuomenininkai ketvirtadienį įteikė Vyriausybei peticiją su beveik 15 tūkst. parašų dėl Punios šilo išsaugojimo, taip pat atvirą laišką prezidentui Gitanui Nausėdai, Seimui, Vyriausybei ir Aplinkos ministerijai.

Šiuos veiksmus inicijavusio Baltijos aplinkos forumo vadovai taip pat pranešė apskundę teismui aplinkos ministro K. Mažeikos birželio viduryje pasirašytą įsakymą stabdyti Punios šilo rezervato plėtrą. Ministras teigia, kad tai – viešųjų ryšių akcija.

„Tai – asmeninė viešųjų ryšių akcija, nes dėl viešojo intereso gynimo gali kreiptis bet kuris vietos ar Lietuvos gyventojas, kuriam siekiama uždrausti lankytis Punios šile“, – teigė ministras.

Pasak K. Mažeikos, praėjusią savaitę įvertinta Punios šilo medynų būklė ir nustatyta, kad kenkėjų paveiktiems eglynams gresia pavojus.

„Konstatavom, kad 2018 metais, kai buvo ministro įsakymu uždrausti sanitariniai kirtimai dėl kinivarpų pažeistų medžių, tai per tuos metus, kol nevyko kirtimai, kinivarpos apėmė dvigubai didesnius medynų plotus. Kuo toliau, jeigu nieko nedarysim, specialistai teigia, kad dabar esantis beveik 24 proc. eglynų plotas yra pasmerktas žūti“, – sakė K. Mažeika.

Jo teigimu, šiuo metu su specialistais derinamas priemonių planas, kokiu būdu susitvarkyti su šia problema, taip pat, pasak K. Mažeikos, šiuo metu kalbama su specialistais ir dėl rezervato plėtros.

„Kalbamės su specialistais, gavome peticiją, bus tai įvertinta ne emocijomis, o specialistų įžvalgomis. Turime maksimaliai konsultuotis, kad būtų apsaugoti eglynai ir kiti medynai nuo pažeidimų“, – teigė aplinkos ministras.

Jis Punios šilo rezervato plėtrą sustabdė birželio viduryje. Punios šilas užima daugiau nei 2,7 tūkst. hektarų teritoriją, o rezervatas šiuo metu yra 457 hektarų plote. Rezervatą planuota išplėsti iki beveik 2,2 tūkst. hektarų.

Alytaus rajone Nemuno kilpos gaubiamas Punios šilas yra vienas vertingiausių Lietuvoje plytinčių miškų masyvų. Jis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ dalis.

Jame gausu šimtamečių gamtos paminklais paskelbtų ąžuolų ir kitų medžių, taip pat čia randama daugiau nei 100 į Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS