„Oho. Jūs tik pažiūrėkit ką pietinio ciklono kaimynystė atnešė į mūsų šalį. Apie tokius debesis šiandien plaukė pranešimai iš Šiaurės ir Vakarų Lietuvos. Tai – lenticularis (lęšiškieji) debesys. Jie visada būna įdomūs (ypač darant timelapse filmukus), tačiau šie yra trigubai oho. Tarsi tokie debesų erdvėlaiviai būtų atvilkti tiesiai nuo kalnų“, – rašė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Tokių įspūdingų šio tipo debesų Lietuvoje galima pamatyti itin retai.

„Tokio išraiškingumo, kaip šiandien, lenticularis yra ganėtinai reti mūsų kraštuose, tačiau bendrai imant šios rūšies debesys, tik mažiau išraiškingi, tokiu metų laiku (antra kalendorinio pavasario pusė) bent kartą-du visada pasitaiko“, – sakoma feisbuko įraše.

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai paaiškina, kad lęšiškieji debesys yra debesų rūšis, sudaryta iš daugiau ar mažiau izoliuotų lęšio formos elementų.

„Šių elementų kontūrai yra aiškūs, neretai dėl irizacijos įgaunantys rausvą ar žalsvą atspalvį. Dažniausiai formuojasi kalnuotose teritorijose banginių procesų metu (kaip dabar buvo Lietuvoje). Šiuo atveju debesis būdamas dinaminėje būsenoje gali ilgą laiką išlikti toje pačioje vietoje (žemės paviršiaus atžvilgiu). Kalnuose susiformavę lenticularis debesys gali būti pernešami ir toliau nuo kalnuotų teritorijų“, – komentavo jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)