Galima rasti visus metus

Ragų ieškojimo entuziastas Ramūnas šiemet taip pat jau turi kuo pasidalinti. Pasivaikščiojimai buvo vaisingi.

Jis sako, kad ragus meta visi elniniai žvėrys – briedžiai, elniai, danieliai, stirninai.

„Briedžiai – stambiausi kanopiniai miškų gyvūnai – ragus meta pasibaigus rujai – kažkur spalio paskutinėj dekadoj, lapkritį, gruodį. Vyresni patinai numeta ragus anksčiau, jaunesni – vėliau, bet iki žiemos jie juos palieka miškuose. Pavasarį, maždaug šiuo metu, ragus baigia mesti elniai. Kada meta priklauso nuo regiono, kažkur gal savaite vėliau pradeda, kitur – anksčiau. Danieliai meta vėliausiai – maždaug gegužės mėnesį. Jų ragus sunkiau rasti, nes jau būna užaugusi žolė, o ir pačių danielių ne tiek daug ir yra, ne visose Lietuvos vietose. Stirnų rageliai nėra stambūs, kažkur į žoles nukrenta rudenį, jų žmonės irgi randa. Kartais ragai patinams nulūžta ir rujos metu kaunantis“, – pasakoja jis.

Ragai

Anot jo, nukritus ragams gyvūnui ima kaltis nauji. Per vasarą jie užauga ir iki rudens susiformuoja. Iš pradžių jie vadinami pantais – būna pasidengę oda, pūkeliu, paskui, link rudens, žvėrys ima juos kasytis į krūmus, jie nusitrina ir lieka gražūs kauliniai ragai.

Rastų ragų vertė, teigia Ramūnas, priklauso nuo daug dalykų: dydžio, formos, kur bus naudojami. Jis sako, kad vertingiausi turėtų būti briedžio ragai, nes jie yra pilnaviduriai, todėl yra labai tinkami, pavyzdžiui, peilių rankenom gaminti, be to, daugiau sveria. Elnių ragai, anot jo, išsiskiria grožiu. Pasiseka, jei pavyksta rasti visą karūną. „Jeigu ragas gražiai šakotas, gražios proporcijos, savotiškas atspalvis, grublėtumas, jis bus vertingesnis“, – sako pašnekovas.

Elniniai žvėrys ir ragai

Vyras pasakoja, kad ragai naudojami baldams, įrankiams, šviestuvams gaminti, o kartais net graviruojami kaip paveikslai, o jų vertė, ypač jei tai įspūdingas trofėjus, visada yra ir ne piniginė.

„Neseniai feisbuke mačiau kažkas pelkėje buvo suradęs visą galvą. Aišku, ji jau kelių metų, tik kaulas likęs. Ragai įspūdingi, žmogus nusifotografavęs. Iš pelkės ištraukti pajuodę, bet galima juos atstatyti. Tokie – labai įspūdingi ir prisiminimas neeilinis“, – kalba ragų ieškotojas.

Temstant iš miško tankynės pasirodė briedis

Ramūnas tikina, kad ieškant ragų, svarbu žinoti, kur žvėrys gyvena ir kur lankosi. Su laimikiu namo pareiti galima bet kuriuo metų laiku ne tik dėl to, kad skirtingi žvėrys savo ragus pameta skirtingu metu, bet dar ir todėl, kad žmonės randa tikrai ne visus ragus.

Kas ieško, tas randa

Kad ragų ieškojimas – populiarus hobis, galima pasakyti ir iš nuotraukų socialiniuose tinkluose. Feisbuko grupėje „Ragų ieškojimas 2022“ gyventojai dalijasi savo rastų laimikių nuotraukomis ir, panašu, šis pavasaris jiems gana sėkmingas.

Ragų ieškojimo entuziastas Andrius sako daug laiko praleidžiantis miškuose, o surastus trofėjus naudojantis savo kūrybiniams sumanymams. Neretai per tokius žygius tenka ir šiukšles miške surinkti. Šiemet jam pavyko rasti ragų su visa gyvūno kaukole.

O štai Gitana sako, kad mėgsta stebėti gamtą ir netoli namų Telšių apskrityje apsilankančius gyvūnus. Beveik kiekvieną dieną ji sako suvaikštanti apie 10 kilometrų, todėl kartais randa ir ragų. Šiemet jų aptiko keturis. Keli trofėjai puošia ir namus.

Ragai

Grupės nariai pasidalijo ir kaip dažniausiai randa savo laimikius. Didžioji jų dalis seka gyvūnų pėdsakais, veiklos įrodymais, brenda į brūzgynus ir jaunuolynus, taip pat daug žmonių ragus randa vaikštinėdami po laukus ir pamiškes, apžiūrinėdami griovius. Kiek mažiau – trofėjų ieško dairydamiesi su žiūronais iš automobilių.

Vis dėlto daugelis sutinka, kad daug kas priklauso ir nuo paprasčiausios sėkmės.

Uždirba ir iki kelių tūkstančių

Nors daliai žmonių ragų radybos yra smagi pramoga ar tiesiog atsitiktinumas, kiti bando iš to užsidirbti. Internete galima rasti skelbimų, kuriuose supirkėjai už 1 kg elnio ragų siūlo nuo 20 iki 23 eurų.

Elniniai žvėrys ir ragai

Vienas iš supirkėjų sako, kad ragus žmonės randa visus metus. Anot jo, per sezoną vienas žmogus ragų surinks 100 kg, kitas – 20 kg. Tai priklauso nuo daugybės dalykų. Vis dėlto uždirbti iš to įmanoma, o šiuo metu, anot jo, netgi vyksta savotiška ragų karštinė.

„Girdėjau kiti net atostogas pasiima. Pernai prasidėjo savotiška masinė psichozė“, – tikina pašnekovas. Anot jo, lietuviai ragų ieško net Latvijoje, nes ten yra daugiau miškų.

Vyras sako superkantis tiek elnio, tiek ir kitus ragus, tačiau būtent elnio yra brangiausi. Jis neima tik ragų su visa kaukole. Standartinius ragus, anot jo, sudaro 7-8 šakos.

Elniniai žvėrys ir ragai

„Jei ragai yra labai dideli, gražūs – trofėjiniai, jau yra atskira kaina, o visa kita eina kaip žaliava“, – sako supirkėjas ir priduria, kad trofėjiniai ragai pakabinami ant sienos dėl grožio, o štai iš kitų jis gamina sagas, paveikslus, tušinukus, papuošalus, o dabar planuoja daryti ir edukacijas – pasakoti, kokius gaminius galima sukurti iš šios žaliavos.

Per sezoną vienas ragų ieškotojas, kiek supirkėjui tekę girdėti, daugiausiai yra uždirbęs apie 2000 eurų. Tam prireikė maždaug mėnesio paieškų.

Supirkėjas sako, kad ragų paieškoti buvo išėjęs ir pats, tačiau jam tuomet nelabai pasisekė. „Lengviau būtų buvę nusipirkti“, – pajuokavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją