Žagarės regioninis parkas pasidalijo barsuko vaizdo įrašais. Anot jų, šiemet jie pranašauja ankstyvą pavasarį.

„Šiandien, š. m. sausio 25-ąją, minime pusiaužiemį. Lietuviška meška vadinamas barsukas šią dieną išlenda iš olos apsidairyti. Sakoma, jeigu diena būna saulėta, barsukas pamato savo šešėlį, išsigąsta ir skuba atgal į olą slėptis, gulasi ant kito šono ir skaniai užmiega – pavasaris dar ne greit. Jei diena būna apsiniaukusi, tai barsukas pavaikšto po mišką, pripėduoja ir grįžęs gulasi guolin ant to paties šono ir užmiega – pavasaris bus ankstyvas.

Žagarėje šios dienos popietė apniukusi, tad tikėkimės, jog barsukas, kurio šviežių pėdų pavyko aptikti Žagarės miške, grįžo į savo olą, atsigulė ant to paties šono ir įmigo, o mes sulauksime ankstyvo pavasario“, – rašė parkas.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus rašė, kad barsukai yra naktiniai gyvūnai: „Dieną jie leidžia urvuose, naktimis medžioja, rausia ar tvarko urvus. Urvai pasižymi švara – prie jų nebūna ne tik maisto atliekų, bet ir išmatų.

Šie kiauninių šeimos gyvūnai yra visaėdžiai, kaip meškos ar šernai. Barsukas minta bestuburiais, varliagyviais, smulkiais žinduoliais, augaliniu maistu. Barsukai lapkričio pabaigoje arba gruodžio pradžioje prasidėjus lietums, šlapdriboms bei atšalus orams, lenda į urvus žiemos įmygio ir miega iki kovo mėnesio.

Barsukai yra socialūs gyvūnai, kurie įprastai gyvena grupėmis. Šias grupes gali sudaryti keli individai, kurie naudojasi bendra urvų sistema. Tokioje urvų sistemoje gali apsigyventi ir kitos žinduolių rūšys, pavyzdžiui, lapės ir usūriniai šunys.“

„Meteo.lt“ priminė, kad anksčiau lietuviai tikėjo, kad pusiaužiemio dienos priešpiečio oras atitinka pirmąją, o popietinis – antrąją žiemos pusę.

„Saulėti orai žadėdavo būsiant gražią vasarą ir gerus metus, debesuoti – esą daug žmonių mirsią, jeigu lyja arba sninga – bus didelis brangymetis, nes javai supus, o jei smarkus vėjas pučia – tarp žmonių galintys kilti dideli neramumai. Paprasčiau tariant, visi orų sąlygų variantai, išskyrus saulėtus, nulemia „blogą prognozę“, – rašė specialistai.

Anot jų, dar sausio 25-oji vadinama Kirmėline (arba kirmėlių diena), mat anksčiau tikėta šiandien trumpam iš žiemos miego pabunda gyvatės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)