Buvo išsitepęs nafta

Paukštį komanda rado prie Gotlando salos, netoli Švedijos. Pastebėję, kad jis išsitepęs nafta, specialistai nusprendė jam pagelbėti.

„Į bėdą pakliuvusį paukštį pavyko pagauti, o plunksnas švariai išplauti.

Narūnėlio nafta išsitepusios krūtinės ir pilvo plunksnos buvo sulipusios, praradusios gebėjimą sukibti viena su kita ir išlaikyti oro sluoksnį tarp kūno ir vandens. Netekus apsauginio oro tarpo plunksnose, šaltas jūros vanduo pasiekia paukščio kūną.

Kad išlaikytų kūno temperatūrą, suaktyvėja medžiagų apykaita, tačiau dėl sulipusių plunksnų sumažėja ir paukščio plūdrumas, kartu ir galimybė sėkmingai pasigauti maisto.

Laibasnapis narūnėlis PTPI nuotr.

Visi vandens paukščiai kruopščiai prižiūri savo plunksnas, jas nuolat tvarkosi. Bandant snapu susitvarkyti nafta išteptas plunksnas, dalis teršalų patenka į virškinamąjį traktą, sukeldami jo, inkstų ir kepenų pažeidimus, paukštis nebegali pilnai įsisavinti maisto medžiagų, viduriuoja“, – rašė PTPI.

Vis dėlto paukščio išgelbėti nepavyko. Kaip rašoma įraše, narūnėlis jau buvo nusilpęs, viduriavo ir, greičiausiai dėl naftos produktų sukeltų vidinių pažeidimų, po keliolikos valandų nugaišo.

Lietuvoje aptinkami retai

PTPI ornitologas Augustas Raudonius sako, kad įgulos nariai patikrino informaciją dėl naftos išsiliejimų netoliese ir sužinojo, kad prieš kelias dienas buvo įvykusi ekologinė nelaimė prie Švedijos krantų. Galimai paukštis ten ir susitepė.

Laibasnapiai narūnėliai peri ant stačių uolų prie Skandinavijos krantų ir Lietuvą aplanko nebent migruodami. Ornitologas sako, kad žiemą jie aptinkami Baltijos jūroje, o mūsų paplūdimiuose pasirodo paprastai tik nelaimei ištikus. Šie paukščiai visą gyvenimą praleidžia vandenyje, o į krantą išlipa tik perėti.

Grynas.lt anksčiau jau rašė apie šiuos paukščius. Šią vasarą laibasnapio narūnėlio jauniklį paplūdimyje Kunigiškiuose rado aktorė Eglė Jackaitė. Paukštis buvo sėkmingai perduotas Lietuvos jūrų muziejui, kuris tuo metu jau globojo vieną individą.

Vieną sparnuotį, jau suaugusį, vasario mėnesį Lietuvos pajūryje iš tinklų vadavo poilsiautoja Danutė. Išlaisvintas paukštis nuplaukė savo keliais. Kovą Smiltynėje vienas suaugęs individas buvo įamžintas fotografo Ernesto Petrausko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją