Kolorado universitete dirbančios antropologės Michelle Sauther teigimu, pirmykščių žmonių palaikai, rasti Pietų Afrikos urvuose byloja, kad, nors lemūrai ir žmonės nėra giminingi tarp visų primatų, tačiau urvai, kaip gyvenamoji vieta, jiems abiems yra patrauklūs. Manoma, kad lemūrai, taip pat kaip ir pirmykščiai žmonės, urvuose įsikuria siekdami apsisaugoti nuo plėšrūnų.

Michelle Sauther teigia, kad katininiai lemūrai urvuose miega jau seniai. Toks gyvūnų elgesys neturėtų stebinti: jis yra charakteringas giliam primatų palikimui, siekiančiam milijonus metų.
Citata
Didžiausias lemūrų priešas – fosa. Tai – katę primenantis plėšrusis žinduolis, taip pat sutinkamas tik Madagaskare. Fosos būda kiek didesnės už namines kates, jos sveria apie 9 kilogramus.

Tik Madagaskare sutinkami katininiai lemūrai priklauso tai pačiai primatų atšakai kaip ir galagai ir lorinės pusbeždžionės. Paprastai lemūrai miega medžiuose, tačiau Michelle Sauther, dirbdama kartu su kolegomis aptiko, jog katininiai lemūrai, gyvenantys Tsimanampesotse ir Tsinjoriake nacionaliniuose parkuose, esančiuose pietvakarių Madagaskare, elgiasi kitaip. Neįprastas gyvūnų elgesys partraukė mokslininkų dėmesį ir paskatino atlikti išsamesnius stebėjimus.

Tyrėjai lemūrus stebėjo nuo 2006 iki 2013 metų, į pagalbą pasitelkę judesiui jautrias kameras. Nustatę, kad katininiai lemūrai miegojimui išties renkasi urvus, o ne medžius, kaip kad daugelis lemūrų rūšių, mokslininkai dar vis negali paaiškinti šio elgesio priežasčių.

Stebinantys įpročiai išsivystė dėl plėšrūnų pavojaus

Neatmetama galimybė, kad miegojimas urvuose gali būti susijęs su unikalia vietovės charakteristika – spygliuotais medžiais. Dauguma šioje vietovėje augančių medžių apačioje turi sumedėjusius spyglius, kurie leidžia plėšrūnams lengviau į juos įlipti. Tose vietovėse, kur lemūrai paprastai miega medžiuose, medžių šakos nutolę nuo žemės. Taip suformuojama saugi priedanga miegantiems žinduoliams.

Didžiausias lemūrų priešas – fosa. Tai – katę primenantis plėšrusis žinduolis, taip pat sutinkamas tik Madagaskare. Fosos būda kiek didesnės už namines kates, jos sveria apie 9 kilogramus. Manoma, jog priešistorinės fosos, išnykusios prieš keletą tūkstančių metų, užaugdavo iki pumos dydžio. Jos galėjo būti viena didžiausių grėsmių lemūrams.

Michelle Sauther teigimu, tai yra pirmas kartais, kai nustatyta, jog laukiniai primatai reguliariai miega urvuose. Prieš kiek laiko mokslininkai buvo atkreipę dėmesį, kad langūrai (nykstančios šunbeždžionės, sutinkamos Azijoje) naktis praleisdavo urvuose, tačiau jie miegodavo urvuose tik todėl, kad jų gyvenami miškai buvo iškirsti.

Taip pat buvo pastebėta, kad langūrai kas naktį keisdavo urvą, kuriame miega. Madagaskare stebėjimus atlikusius mokslininkus labiausiai suintrigavo tai, kad per šešis stebėjimo metus lemūrai kiekvieną vakarą sugrįždavo miegoti į tą patį urvą. Toks primatų elgesys iki šiol nebuvo žinomas.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.

Šaltinis
Temos
Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programa
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją