Dėl teisybės derėtų informuoti, kad į pirmąją spaudos konferenciją, kurią organizavo D.Mikšys ir V.Sankauskas, KŽ korespondentai nebuvo pakviesti. Kaip vėliau paaiškino Tarybos narys D.Mikšys, jis suabejojęs mūsų laikraščio objektyvumu po to, kai rašėme apie šio politiko ir jo bendražygio V.Sankausko mėginimus pagreitinti kelių eismo saugumo užtikrinimą ties Kupiškio miesto mokyklomis ir kai pateikėme oficialius Savivaldybės planus, šiam reikalui skiriamus pinigus bei organizuojamus darbus.

Nepaisant to, šis vyrų duetas nerimsta. Iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ rudenį pašalintas Dangiras Mikšys ir kupiškėnas paminklų meistras Virginijus Sankauskas praėjusią savaitę surengė spaudos konferenciją ir išsakė nuomonę dėl Kupiškio marių kraštovaizdžio formavimo.

KŽ kalbintas D.Mikšys išsitarė, kad kartkartėmis lankosi prie Kupiškio marių, tačiau ne tai svarbu. Kur kas reikšmingiau, kad bendraujant su gyventojais išaiškėjo daug negerų dalykų. Todėl prieš metus jis kreipėsi į šalies Generalinę prokuratūrą dėl Kupiškio rajono savivaldybės netinkamų veiksmų tvarkant Kupiškio marių aplinką. Vyras kaltino Savivaldybę plaunant pinigus.

Anot D.Mikšio, pareiškimą pasirašė 300 rajono gyventojų, o rašte išvardyta 17 tvarką ir įstatymus pažeidžiančių punktų. Juose minima: nesaugoma unikali laukinė gamta, vaikomi paukščiai, ardomos jų lizdavietės, rengiami nelegalūs ženklai, draudžiantys važinėti valdišku keliu, marių pakrantėje statomi privatūs namai.

Atsakymą apgundė

Generalinė prokuratūra ištirti skundą pavedė vietos instancijai – Kupiškio apylinkės prokuratūrai. Tyrimo metu nustatytas vienas pažeidimas: Bagdonių kaime dėl žemės sklypų tvarkymo ir projektų rengimo taisyklių.

D.Mikšys ir jo bendražygis nesutiko su gautu atsakymu ir jį vėl apskundė Generalinei prokuratūrai bei raštą nusiuntė į prezidentūrą. Dar vieną tyrimą planuojama pradėti balandžio mėnesį.

Ieškovų teigimu, milijonus litų kainavęs valčių elingas bevertis, jei čia niekas nevyksta, naujai įrengtas tualetas neveikia. Tolesnė priekaištų tirada – už milijoną litų geriau reikėjo išpirkti aplink marias esančią žemę, ir valdiškosios būtų buvę ne penki, o penkiasdešimt metrų.

Absurdiškiausia, anot ieškovų, prie Lėvens užtvankos, nuo kurios atsiveria Kupiškio marios, įrengta mašinų stovėjimo aikštelė, kurioje, be to, dar įmontuoti stovai mėgėjams mėtyti kamuolį į krepšį.

Abu vyrai tikino nenuleisiantys rankų, sieksiantys, kad gaunamos lėšos būtų panaudojamos skaidriai ir pagal paskirtį.

KŽ kalbintas D.Mikšys negalėjo atsakyti, kokios turįs realios informacijos dėl rajono Savivaldybės neva plaunamų pinigų tvarkant Kupiškio marių rekreacinę teritoriją. Iš pradžių prašęs KŽ klausimus pateikti elektroniniu paštu, vėliau atslūgo, patikino, kad teisėsaugininkų tyrimas buvo atliktas paviršutiniškai, dėl to inicijuotas pakartotinis veiksmas. „Prie marių lankausi nedažnai, bet esu žmonių išrinktas, todėl ir kovoju“, – neslėpė Tarybos narys.

Pašalintas iš partijos

Praėjusį rudenį D.Mikšys buvo pašalintas iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ narių gretų už neetišką elgesį naudojantis savireklamos tikslais. Taip pat neteko ir partijos Kupiškio skyriaus pirmininko pareigų. Visa tai įvyko naujojo Seimo rinkimų metu. Kaip KŽ paaiškino atsakingi asmenys, nebūdamas partijos narys, Kupiškio rajono tarybos narys, D.Mikšys dar gali likti iki kadencijos pabaigos, mat savivaldos rinkimai įvyko anksčiau. Todėl šiaušti bangų jam niekas negali uždrausti.

Rajono savivaldybei nėra žinoma, kas pasirašė po ieškovų rinktais parašais dėl marių aplinkos niokojimo. Trys šimtai gyventojų galėjo būti paprašyti pasirašyti tiek gyvenantys telkinio pakraščiuose, tiek atokiose Kupiškio rajono vietovėse.

Netrukus po D.Mikšio ir V.Sankausko surengtos spaudos konferencijos, atsakomojo žingsnio ėmėsi Savivaldybės vadovas Jonas Jarutis: į spaudos konferenciją atsivedė pavaduotoją Aidą Mikėną, Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus specialistę Astą Visockienę bei Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėją Mažvydą Šalkauską.

„Priekaištus priimame, bet motyvuotus, pagrįstus. Įvertinus gyventojų poreikius, prie Kupiškio marių vykdomi tęstiniai projektai. Sutinku, kad per dvidešimt metų, kai imtasi tvarkyti marių aplinką, padaryta klaidų grąžinant žemes. Tačiau ir privačioje valdoje penki metrai pakrantės turi būti prieinami visiems. O per 70 hektarų rekreacinės teritorijos, manau, kupiškėnų poilsiui pakanka“, – kalbėjo meras.

Kaltinimus reikia pagrįsti

J.Jarutis kvietė nepatenkintuosius dalyvauti talkose kuopiant pakrantes, o ne piktintis tuo, kas jau padaryta. „Kaltinimams, neva plaunami pinigai, reikia turėti pagrindo. Dabar gausime milijoną eurų iš Europos Sąjungos fondų, projektą vykdysime su partneriais iš Latvijos, todėl ir lėšų kontrolė bus tarptautinė“, – tikino Savivaldybės vadovas.

D.Mikšio ir V.Sankausko priekaištus dėl neveikiančios valčių prieplaukos, užrakinto tualeto J.Jarutis taip pat atmetė paaiškindamas, kad, gavus prieplaukos naudojimo leidimus, sezonas jau buvo įsibėgėjęs, todėl nesuspėta pasirūpinti valtimis ir kitu inventoriumi. Šią vasarą ketinama siūlyti verslininkams nuomuoti valtis, baidares, burlentes. O šaltuoju metų laiku užrakintas tualetas prasidėjus poilsio sezonui veiks.

Mero pavaduotojo A.Mikėno tikinimu, dėl krepšinio stovų mašinų stovėjimo aikštelėje iki šiol skundų nesulaukta. Čia ir transporto priemonės buvo statomos, ir krepšinis žaistas. Toliau tvarkant rekreacinę teritoriją, atsiras ir specialių sporto aikštelių. Spaudos konferencijos dalyviai džiaugėsi pagerėjusia tvarka: poilsiautojai mažiau šiukšlina, girtauja, juos drausmina įrengta stebėjimo kamera.

Su ieškovais nesusikalbama

KŽ rašė, kad marių rekreacinei teritorijai tvarkyti jau skirta ir panaudota 1 mln. 187 tūkst. litų – pastatyta valčių prieplauka, suremontuotas tualetas, instaliuotas apšvietimas, įrengtas vandentiekis. Dabar skirta 1 mln. eurų. Kupiškio rajono savivaldybė prie šios sumos pridės dar 15 procentų biudžeto lėšų.

Už šiuos pinigus norima sutvarkyti aštuonias rekreacines teritorijas – Aukštupėnų, dendroparko „Uošvės liežuvis“, Bagdonių, Drūlėnų, Pajuodupės, Palėvenės, Vėžionių. Jose bus rengiamos laužavietės, mediniai suolai ir stalai, tvarkoma aplinka, statomos pavėsinės, informaciniai stendai ir kita. Pasinaudojus šia parama, tikimasi parengti dviračių tako aplink marias techninį planą. Tad, kaip pabrėžė meras J.Jarutis, gamta nėra niokojama, o tvarkoma.

Pasidomėjus, kodėl į mero spaudos konferenciją nebuvo pakviesti ieškovai – D.Mikšys ir V.Sankauskas, Savivaldybės atstovė spaudai Stasė Krestovienė paaiškino, esą prieš metus, kai šie vyrai kreipėsi į teisėsaugos institucijas ir šalies prezidentūrą, buvo mėginta kalbėti drauge, tačiau jie į tada organizuotą spaudos konferenciją neatvyko ir dabar neinformavo vėl kviečiantys spaudos atstovus.

Nieko nėra daroma už akių

Apie D.Mikšio ir V.Sankausko reiškiamus kaltinimus bei veiksmus KŽ kalbėjosi su antrą kadenciją Seime dirbančiu Vytautu Galvonu, beje, pirmą kartą rinktu būtent Kupiškio ir Anykščių rinkimų apygardoje. Šis politikas paskirtas vadovauti ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ Kupiškio skyriui, kuriam anksčiau vadovo D.Mikšys.

„Su D.Mikšiu apskirtai pavojinga kalbėtis, jis neprognozuojamas, nežino elementarių etikos dalykų. Maža to, iš kiekvieno dalyko daro politiką. Mano tėvas tokiu atveju pasakytų: kiek mužiką berengtum fraku ir cilindrą uždėtum, vis tiek mėšlinos kojos matysis“, – tikino V.Galvonas.

Parlamentaras jau antrą kadenciją yra Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys. Nors pats iš Anykščių, negailėjo gerų žodžių Kupiškio rajono vadovams: „Jarutis ne mano partijos narys, tačiau dažnai klausia įvairių patarimų. Jis tvarkosi gerai, ūkiškai, eina teisinga linkme. Nieko nėra daroma už akių. Aš, kaip Seimo narys, žinau visus Kupiškio rajono vadovų žingsnius. Dėl Kupiškio marių galiu atsakingai pareikšti – pinigai nėra plaunami.“

Tuoj po Velykų V.Galvonas žadėjo atvykti į Kupiškį ir imtis partijos skyriaus reikalų. Mat jo pirmtakas D.Mikšys dokumentus tvarkė apdairiai, nėra narių sąrašų, žinių apie mokėtus ar nemokėtus mokesčius.