„Nutirpus sniegui, Kuršių nerijos šerniukai mėgaujasi SPA malonumais netoli kelio“, – rašo Kuršių nerijos nacionalinis parkas.

Anot jo, važiuojant pagrindiniu nerijos keliu galima sutikti dešimtis stirnų, šernų, briedžių, lapių, kiškių, paukščių, netikėtai iššokančių į važiuojamąją kelio dalį.

„Jų judėjimą teritorijoje dažniausiai lemia maisto ir naujų gyvenamųjų plotų paieškos, ruja.

Svarbu, kad laukiniai gyvūnai dažniausiai juda grupelėmis. Pamačius kelią kertant šerną ar stirną, beveik visais atvejais galima tikėtis, kad iš paskos skuos ir kiti bandos nariai, todėl primename – kelyje laikykitės saugaus greičio ir būkite atidūs“, – praneša parkas.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) taip pat primena, kad žiemą su laukiniais gyvūnais kelyje susidurti galima dažniau.

„Viena priežasčių, kodėl autoįvykių su laukiniais gyvūnais pagausėja žiemą, yra druska barstomi keliai. Natūralioje gamtoje žvėrys gauna mažai mikroelementų, kurių druskoje gausu, todėl gyvūnai dažniau patraukia kelių ir pakelių link ir druską laižo“, – rašė jie. Žiemą taip pat yra tamsiau, todėl gyvūnai prasčiau matomi.

AAD 2023 m. spalį gavo – 779 pranešimus, lapkritį – 829, o gruodį – 861 pranešimą apie autoįvykius su laukiniais gyvūnais.

Departamento pareigūnai pataria pastebėjus laukinį gyvūną ant kelio arba šalia jo, sumažinti greitį ir naudoti garsinį signalą. Transporto priemonę valdyti reikia kuo švelniau ir tolygiau. Važiuoti tokiu greičiu, kad jaustumėtės saugiai ir turėtumėte laiko sustoti, jei gyvūnas bėgtų į kelią.

„Svarbiausia – temstant ir naktį važiuokite lėčiau, vairuokite atidžiai, išlikite budrūs, ypač važiuodami miškingomis vietomis.

Jei per susidūrimą laukinis gyvūnas sužeidžiamas ar nugaišta, vairuotojas privalo apie tai pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Jeigu kliudėte ar sužeidėte miško žvėrį, svarbiausia būti atsargiems, tik įvertinę, kad gyvūnas nebegali jūsų sužeisti ir trukdo eismui, galite jį patraukti šalikelėn.

Tokiais atvejais specialistai susisiekia su to rajono medžioklės plotų valdytojais – medžiotojų būreliu arba klubu. Būtent medžiotojams, kaip reglamentuoja Medžioklės įstatymas, perduodamas partrenktas gyvūnas.

Primename, kad draudžiama paimti numuštus gyvūnus. Jei gyvūnas ar jo dalys paimami apie tai nepranešus nustatyta tvarka, laikoma, kad gyvūnas ar jo dalys paimti neteisėtai“, – pranešime spaudai aiškino AAD.

Vaizdo medžiaga: K. Dambrauskienės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)