Štai toks nuotraukose užfiksuotas ir dailiais žiedais pavasarį masinantis augalas iš tiesų yra vienas pavojingiausių Lietuvoje.

„Pražydo žalčialunkis – vienas nuodingiausių Lietuvos augalų“, – rašoma tinklaraščio „Geltonas karutis“ įrašuose.

Skelbiama, kad šis sumedėjęs augalas ant šakų galų kaip tik šiuo metu yra sukrovęs žiedus: „Žiedų „kekė“ gali būti ir dar pilnesnė nei nuotraukoje, o gali ant šakų galų ir po vieną žiedelį pūpsoti.“

„Žalčialunkis skaniai kvepia, tad pauosčius gali kilti pagunda tokių puošnių šakų prisiskinti. Jo nereikėtų uostyti (žiedadulkės gali pakenkti akims ir kvėpavimo takams), nei liesti, o tuo labiau neskinti.

Visos šio augalo dalys nuodingos, o ant odos patekusios augalo sultys gali sukelti pūsles ir žaizdas, – įspėjo įraše ir patarė grožėtis iš toli. – Įsidėmėkite šį alyvinį gražuolį ir pasidalinkite informacija su kitais – tokį augalą pamatę gamtoje, pasigrožėkite juo per atstumą.“

Tinklaraščio „Geltonas karutis“ autorė Lina Liubertaitė dar patikslina nustebusi, kad po šio įrašo socialinėje erdvėje gavo daug komentarų, kuriuose pasakojama apie žalčialunkio persodinimą.

Pamatę gražų augalą miške, žmonės ne tik nusiskina, bet ir išsikasa jį, o parsinešę į savo kiemą, sodina.

Lina primena, kad augalų iš miško parsinešti negalima, nes taip pažeidžiama miško paklotė. O parsinešti žalčialunkį pavojinga ir dėl jo nuodingumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)