Dar vadinamas Mekongo upės delfinu, Iravadžio delfinas yra nykstanti rūšis – Pasaulio laukinės gamtos fondo duomenimis, gamtoje liko maždaug 91 gyvūnas. 2020 m. ekspertai apskaičiavo, kad išlikusių Iravadžio delfinų yra apie 89, kaip pranešė „Los Angles Times“. Be Mekongo upės, Iravadžio delfinai aptinkami Mianmaro upėje, Indonezijos Borneo upėje ir pietiniuose Azijos pakrančių regionuose, praneša „Ecowatch“.

Delfinas nugaišo 2022 m. vasario 15 d., tačiau jo uodega buvo pastebėta įsipainiojusi į žvejybinę virvę maždaug prieš savaitę, pranešė Kambodžos valstybinė naujienų agentūra AKP. Įsipainiojęs delfinas negalėjo plaukti ir gaudyti maisto, todėl žuvo.

„Liūdime netekę paskutinio delfino „Cheuteal“ vandens baseine, esančiame greta Laoso Liaudies Demokratinės Respublikos sienos. Tarpvalstybinės Mekongo upės delfinų subpopuliacija patyrė didelį spaudimą dėl antropogeninės veiklos, Mekongo vandens tėkmės pokyčių ir klimato kaitos, todėl bendra populiacija palaipsniui mažėjo“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Kambodžos žuvininkystės apsaugos departamentas, rašo „Plant Based News“.

Iravadžio delfinas

Pasak Pasaulio gamtos fondo, šio paskutinio žinomo Mekongo upės Iravadžio delfino žūtis gali reikšti, kad rūšis Laose išnyko.

„Per pastaruosius kelerius metus delfinų skaičius baseine smarkiai sumažėjo dėl daugybės grėsmių, įskaitant hidroelektrinių užtvankų statybą, dėl kurios sutrinka upės tėkmė ir sumažėja žuvų kiekis, skendimą žiauniniuose tinkluose ir žalingų žvejybos metodų, tokių kaip žvejyba elektra ir pernelyg intensyvi žvejyba, naudojimą“, – sakė Pasaulio gamtos fondo Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono direktorius Lan Mercado.

Iravadžio delfinai jau daugelį metų yra pažeidžiami dėl medžioklės, be to, jie buvo naudojami koviniams taikiniams treniruoti. Žvejybiniai tinklai – dar viena didelė šios rūšies ir kitų vandens gyvūnų problema. Žvejybos pramonei pereinant prie lengvesnių ir pigesnių žvejybos tinklų, delfinai nebegali jų aptikti echolokacijos būdu.

Užtvankų ir hidroelektrinių statyba taip pat kelia grėsmę nykstančiai upinių delfinų rūšiai. Dabar laukinės gamtos ekspertai įspėja, kad norint išgelbėti Iravadžio delfinus nuo visuotinio išnykimo, reikia daugiau apsaugos.

„Likusi kritiškai nykstančių upinių delfinų populiacija Kambodžos Mekongo atkarpoje dabar yra stabili, nors vis dar susiduria su rimtomis problemomis. Ši naujausia upinių delfinų žūtis rodo, kokios pažeidžiamos išlieka šios ir kitos rūšys. Dokumentuoti šios tragiškos netekties pamokas yra labai svarbu, jei norime apsaugoti nykstančias rūšis regione“, – sakė L. Mercado.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją