„Nuotraukoje – pilkasis kiškis. Tai Lietuvoje dažniausia kiškių rūšis“, – sako Gerardas Paškevičius apie Pilaitėje tarp daugiabučių namų užfiksuotą gyvūną. Tokių kiškių gyventojai pastebi ir Viršuliškėse. Gamtininkas sako, kad turime ne vieną klaidingą įsitikinimą apie šiuos gyvūnus.

„Žmonės dažnai klaidingai galvoja, kad kiškiai yra miškų gyvūnai, bet taip nėra. Jie gyvena pamiškėse, pievose, laukuose. Suaugę patinai ieško savo teritorijų, nes jie yra teritoriniai gyvūnai. Ir gali būti, kad miegamuosiuose rajonuose pasirodantys kiškiai yra tiesiog užklydę į miestą. Žinome, kad miestai plečiasi, gyvūnams tinkamų vietų mažėja, todėl vis dažniau juos sutinkame ten, kur patys gyvename. Gyvūnai mokosi prisitaikyti prie pakitusių sąlygų ir žmonių“, – pasakoja jis.

Pašnekovas priduria: „Galbūt kiškiui išlikti Vilniuje – kiek sudėtingiau nei kokiai lapei ar stirnai, bet tikrai sostinėje gyvena visi šie gyvūnai ir juos galima sutikti.“

Kiškių gamtininkas siūlo negaudyti ir nevaikyti, nes didelė tikimybė, kad jis išbėgs į gatvę ir paklius po automobilio ratais.

Jis taip pat įspėja ir norinčius šį gyvūną paimti į rankas: „Patikėkit, rankos būtų kruvinos kaip reikalas, nes kiškių nagai ant galinių kojų yra kaip peiliai. Galinės kiškio kojos yra pagrindinis jo savigynos ginklas. Kiškius dažnai žmonės nuvertina, neva, ką jis gali padaryti, bet, patikėkit, kiek man yra tekę girdėti istorijų, kai jie labai stipriai apdraskė. Jeigu rasite kiškį, kuris nukentėjo nuo žmogaus – yra pamuštas automobilio ar kažkur įstrigo – reikia kviesti specialistus, neliesti patiems.“

Aplinkos ministerija pranešime spaudai yra rašiusi, kad „kiškis – labai judrus gyvūnas, kuris nuo grėsmių gelbėjasi bėgdamas. Nedidelį atstumą gali skuosti net 80 km/val. greičiu, bet dažniau linkęs besivejantį suklaidinti „mėtydamas pėdas“ – sulėtėdamas ir staiga pagreitėdamas, netikėtai pakeisdamas bėgimo kryptį, vingiuodamas per lauką ar tarp medžių bei krūmų, sukdamas ratus, kelis kartus prabėgdamas savo paties pėdsakais ir pan. Net medžiotojai pripažįsta, kad patyrę kiškiai gana dažnai suklaidina link medžioklio juos atvyti besistengiančius skalikus ir todėl lieka nieko nepešę.“

Pilkųjų kiškių populiacija dėl intensyvios žemdirbystės, monokultūrų įsigalėjimo, žemės ūkio technikos naudojimo pastaraisiais metais gerokai sumažėjo. Taip pat mūsų šalyje gyvena ir baltieji kiškiai, tik jie yra dar retesni ir šiuo metu įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją