Marijampolietė Vilma padarė visą seriją nuotraukų, kuriose matyti, kaip gandras sudoroja nedidelę gyvatę. Po to, kai šios nuotraukos atsidūrė feisbuke, kilo diskusijų banga. Buvo galima išgirsti pačių įvairiausių nuomonių. Vieni buvo be galo nustebinti tokiu paukščio elgesiu, kiti džiaugėsi, kad apmažės gyvačių, treti komentavo matę, kaip gandrai doroja net kiškiukus ir mažus šuniukus.

Herpetologas Gerardas Paškevičius Grynas.lt patikslino, kad nuotraukoje matoma gyvatė yra subrendusi geltonskruosčio žalčio patelė.

Ornitologas, „Pažinkime paukščius drauge“ edukacijų vadovas Gediminas Petkus sako, kad šuniukų gandrai tikrai neėda, jei pagauna kokį žaltį ar driežą, varlę – nėra nieko keisto, nes tai yra šių paukščių mitybos raciono dalis.

Gandras ryja gyvatę

„Paukštis didelis, jis maitinasi aktyviai ir dideliais kiekiais. Vertina situaciją, kaip yra dabar – jeigu yra daug vabzdžių (žiogų, skėrių), kurie ir sudaro pagrindinę jų raciono dalį, kartais ir 80 proc., tuo ir maitinasi. Tai, kad gandras Lietuvoje minta vien tik varlėmis, kaip dažnai vaizduojama vaikiškose knygelėse ir mums suformuota nuo mažų dienų, nėra tiesa. Jie maitinasi viskuo: ir moliuskais, sraigėm, sezoniniais augalais, graužikais, pelėnai. Kai nukulia laukus, o juose daug graužikų, gandrui yra pats tas. Jie ką randa, tuo ir maitinasi“, – pasakoja ornitologas.

Jis sako, kad kiškučių gandras taip pat neieško ir nemedžioja, dažniau randa tada, kai žmonės šienauja su sunkiąja žemės ūkio technika. Tokiu atveju pilkajam kiškiui nėra kur pasislėpti ir jeigu sunkioji technika jį sužaloja, gandrai susirenka likučius. Tas pats nutinka ir su smulkiais graužikais. Štai todėl gandrai taip dažnai mėgsta vaikščioti paskui kombainus.

Gediminas Petkus

„Jei matom baltąjį gandrą lesant kiškį ar išmetus jo likusius į orą, labai dažnai viskas vyksta, kur yra nušienauta pieva, matosi pradalgės. Tai vadinasi sunkioji technika juos pražudė, o gandrai susirinko. Kai ariami, pjaunami laukai, kultivuojama žemė, jiems lengviau susirasti maisto. Daugiau vabalų, lervų pasikelia į žemės paviršių, lengviau rasti sliekų, sužalotų gyvūnų“, – pasakoja G. Petkus.

Tai, kad gandras sudorotų gyvatę, pasak ornitologo, nėra dažnas atvejis, tačiau tokiam dideliam paukščiui tai tikrai įmanoma padaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)