Gyvojo pasaulio garsų įvairovė stebina ir maloniai nuteikia, ramina. Tačiau bene maloniausias žmogaus ausiai yra paukščių giedojimas.

Paukščių, vabzdžių, žvėrių ir kitų gyvūnų garsai sklinda tam tikru gamtos sutvarkytu ritmu. Varlės gegužės–birželio mėnesiais prityla, kai auštant pradeda giedoti paukščiai, ir vėl pradeda kurkti jų giesmėms nurimus, saulei nusileidus. Kiekviena bala turi savo orkestrą.

Gamtos muzika įvairi. Kanadiečių kompozitoriaus M.Šeiferio nuomone, tik sau būdingą garsą turi net kiekvienas medis. Vėjo paliesta eglė kūkčioja ir dejuoja, uosis šnypščia, beržas šlama, pušys gaudžia.

O koks įvairus gyvūnijos garsų pasaulis! Puikūs muzikantai yra vabzdžiai (bitės, žiogai, svirpliai ir kt.), ypač cikados. Dar įvairesnė žvėrių kalba – garsais jie išreiškia meilę, sveikinasi, informuoja apie aptiktą maistą, artėjantį pavojų. Lapė gali skleisti net 36 skirtingus garsus, šernas – 23.

Tačiau bene maloniausias žmonėms – paukščių giedojimas. Neprilygstamos giesmininkės yra lakštingalos. Pavasarį jų ulbėjimą galima girdėti ne tik auštant ar temstant, bet ir dieną. Savo muzikiniais gebėjimais stebina ir strazdai, daugelis kitų sparnuočių. Paukščiai gali giedoti ne tik tupėdami medyje ar krūme (gegutės, strazdai, musinukės, kikiliai ir kt.), bet ir skrisdami (plėšrieji paukščiai, tilvikai, zylės, čiurliai ir kt.).

Gražiausios sparnuočių trelės sklinda pavasarį. Skambiausios giesmės – anksti ryte ir vakare. Paprastai gieda patinėlis. Garsus gegutės kukavimas – tai patinėlio giesmė. Savo kukū jis vienu kartu šaukia ne daugiau 25–30 kartų.

Ypač uoliai patinėliai miklina balso stygas, kol nesusiporavę. Pavyzdžiui, musinukės viengungis patinėlis per dieną atlieka 3 600 giesmių, o radęs partnerę – tik per 1 000. Giedojimo tikslas – duoti patelei signalą apie lizdui tinkamą teritoriją ir apie save – rūpestingą patinėlį. Patelės iš žiemojimo vietų grįžta šiek tiek vėliau; jos sau „jaunikį“ susiranda kaip tik pagal šiuos signalus.

Atsiradus jaunikliams, paukščių giesmės prityla, o kai jaunikliai paauga, jos ir visai nutyla.
Paukščių giedojimas žmogų ramina, gerina nuotaiką ir miegą, teigiamai veikia nervų sistemą ir bendrą organizmo savijautą.