Danieliai Lietuvoje yra įveisti medžioklei, sako gamtininkas Deividas Makavičius.

„Jie gali būti ir juodos, ir rudos spalvos. Galbūt tokį baltą danielių nusipirko, o gal jo tokia spalva yra dėl to, kad jis yra albinosas arba leukistas. Jei jo akys raudonos, bus albinosas. Tačiau iš tokio atstumo sunku pasakyti. Balto gyvūno palikuonys nebūtinai bus balti, nes tai genetinis pakitimas“, – teigia jis.

Anot jo, balta spalva gyvūnams gamtoje nėra natūrali. Tokie individai paprastai gyvena trumpiau, nesulaukia brandos, sako jis:

„Dažnai plėšrūnai puola kuo nors iš bandos išsiskiriantį gyvūną: ligotą, kuris atsilieka nuo kitų, ar išsiskiriantį spalva. Plėšrūnas supranta, kad grobis galimai yra silpnesnis, lengviau sugaunamas. Tokie gyvūnai greičiau žūva gamtoje.“

Danieliai, sako jis, laikomi aptvaruose, tačiau medžiotojų būreliai turi savo valdas ir gyvūnus paleidžia į laisvę, leidžia jiems metus kitus pagyventi gamtoje, o vėliau sumedžioja.

Kadaise, sako D. Makavičius, Lietuvoje medžioklei bandyta įveisti ir muflonus, tačiau gyvūnai buvo ne tokie atsargūs, todėl juos išmedžiodavo vilkai ir jų veisti neapsimokėjo.

O štai danieliai gyvena kaip stirnos: laikosi atvirose vietose, pavojui esant subėga į miškus, tačiau toli nemigruoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją