Kalendorius dar rodo žiemą, bet akylesni gamtos stebėtojai jau aptinka pirmuosius ankstyvo pavasario ženklus. Vienas iš tokių, liudijančių, kad pavasaris jau prasideda, yra pirmieji žiedai, išsiskleidžiantys ant laibų žalčialunkio krūmelių dar tada, kai kiti augalai neskuba skleisti pumpurus.

Pagal žalčialunkio žydėjimą Veisiejų regioninio parko Petroškų miške, kur jau senokai įsidėmėjau jo augimo vietas, kasmet fiksuoju faktinę pavasario pradžią. Jeigu žalčialunkis pražįsta vasario viduryje, tai pavasarį galima vadinti ypatingai ankstyvu, pirmosiomis kovo dienomis – artimu pastarojo dešimtmečio normai, o pernai pirmus žiedus nufotografavau tik kovo 23 d.

Grožėtis iš tolo žalčialunkiu reikėtų todėl, kad visos jo dalys yra nuodingos. Nuo parsineštos į namus žalčialunkio šakelės žiedadulkės gali sukelti kvėpavimo takų ir akių uždegimą. Bet nuodingiausios yra žalčialunlio uogos – vos kelias įdėjus į burną arba pakramčius žievės siaubingai ištinsta lūpos, smarkiai sudirginama burnos gleivinė, ant liežuvio gali atsirasti pūslių ar net iškristi dantys. Vos 10 uogų gali būti mirtina dozė suaugusiam žmogui, o vaikų nepavyksta išgelbėti ir nuo kelių.

Žalčialunkio nuodingumą dabar jau žino ne tik pamiškių gyventojai ir gamtos tyrinėtojai, bet ir visi, kas skaitė Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum“ ir įsiminė švedų nužudymo žalčialunkiu sceną.

3,5 kilometro ilgio pažintiniame Veisiejų regioninio parko take per Petroškų mišką ir Ringovės botaninį zoologinį draustinį anksti mėlynuoja ir žibuoklės, tačiau šiemet jų žiedų aptikti dar nepavyko. Be to Petroškų miško eglynuose pasidarbavo medkirčiai, todėl žibuoklingiausios pakelės ir kalvų šlaitai gerokai išmalti sunkios jų technikos.

Takas Petroškų miške veda per žolių turtingų eglynų, pelkėtų lapuočių miškų ir skroblynų bendrijas. Tokie miškai sudaro palankias sąlygas gyventi tiek gausiai perintiems miško paukščiams, tiek retiems sparnuočiams: uldukui, žaliajai meletai, ereliui rėksniui. Išskirtinė šių vietų gamtinė vertybė yra balinis vėžlys, gyvenantis tik pietinėje Lietuvos dalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją