Varnos yra visaėdės

Sparnuočio elgesys nustebino skaitytoją, tad šis pasidalijo vaizdo įrašu ir paprašė pasakyti, kodėl varna šitaip keistai elgiasi. Anot jo, žiurkė reagavo vangiai, matyt, negalavo. Tačiau, ar paukštis už uodegos ją tampė tyčia žaisdamas ar norėjo sulesti?

Lietuvos ornitologų draugijos atstovas Gediminas Petkus sako, kad apie tokį varnų elgesį teko girdėti ne kartą.

„Miestuose gyvenančios pilkosios varnos yra visaėdės – maitinasi įvairiu maistu. Gali gaudyti vabzdžius, lervas, graužikus, misti paukščių kiaušiniais ar jų jaunikliais, žiemą – maisto atliekomis. Pilkąsias varnas ir kitus varninius paukščius, pavyzdžiui, kranklius, kuosas, galime matyti ir prie kelių, kur jie maitinasi dvėseliena (automobilių nutrenktais gyvūnais). Nebūtų nuostabu, jei varna šitą žiurkę tiesiog sulestų“, – kalba ornitologas.

Jo teigimu, pasitaiko, kad varnos užpuola ir gainioja voveres ar mieste gyvenančius karvelius, juos užvaiko ir kartais sudoroja. Ypač jei trūksta maisto.

„Kai kurios varnos yra išmokusios įvairių būdų gaudyti karvelius. Varnos iš esmės labai gerai prisitaiko prie aplinkos, mokosi. Tai yra protingas paukštis. Už uodegos tampė turbūt todėl, kad tikrino gyvūną, buvo atsargi, nes žino, kad žiurkė gali gintis“, – pridūrė jis.

Skaitytojas sakė varną nuginęs, o žiurkė liko slėptis po daugiabučio balkonu.

Dorojo balandį

Anksčiau Grynas.lt rašė apie tai, kaip gyventojas užfiksavo varnas dorojančias balandį. Skaitytojo atsiųstame vaizdo įraše buvo matyti, kaip šalia negyvo balandžio vaikštinėja dvi varnos. Netrukus viena jų balandį nusineša ant stogo.

Gediminas Petkus

Jis sakė pabudęs nuo didelio paukščių skleidžiamo triukšmo kieme ir stebėjosi, nejaugi varnos balandį pagavo ir ketina sulesti. Ornitologas Marius Karlonas tuomet sakė, kad tiek varnas, tiek kranklius galima pastebėti lesančius grambuolio lervas, bet šie paukščiai gali gaudyti ir peles, mat atlieka sanitaro funkciją.

Vis dėlto jis teigia, kad varnos nesiimtų medžioti sveiko paukščio: „Turbūt jos pamatė, kad tai yra paliegęs, sergantis balandis, sužeistas katino ar kito plėšriojo paukščio, taigi pasinaudojo proga ir galimai jį nubaigė. Nebent jis jau buvo rastas negyvas.“

Apie tai paskaityti galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)