UNESCO rekomendacijos projekte teigiama, kad Didysis barjerinis rifas turėtų būti įtrauktas į pasaulio paveldo objektų, kuriems yra iškilęs pavojus, sąrašą, o Australija raginama imtis „daugiau veiksmų visais įmanomais lygmenimis“ dėl klimato kaitos.Didysis barjerinis rifas yra didžiausia koralinio rifo ekosistema pasaulyje, kurią itin smarkiai paveikė rekordinės temperatūros, nulėmusios tai, kad 2016 m. ir 2017 m. koralai masiškai prarado spalvas.

UNESCO Pasaulio paveldo komitetas priėmė sprendimo projektą, kuriuo Didijį barjerinį rifą rekomenduoja įtraukti į sąrašą, Australijai „nepakankamai įvertinus išskirtines mokslu paremtas strategijas“, kurios buvo pateiktos, siekiant apsaugoti rifą, pranešime teigė Australijos aplinkosaugos ministrė Sussan Ley.

„Pritariu tam, kad klimato kaita yra didžiausia grėsmė pasaulio koraliniams rifams, tačiau, mūsų manymu, yra klaidinga geriausiai prižiūrimą rifą pasaulyje įtraukti į nykstančiųjų sąrašą“, – sakė ji.

S. Ley teigė kartu su Australijos užsienio reikalų ministre Marise Payne turėjusi pokalbį su UNESCO generaline direktore Audrey Azoulay, kurio metu Australija pareiškė nepasitenkinimą organizacijos inicijuotu procesu.

S. Ley ir Australijos pareigūnai buvo priblokšti tokio planų pasikeitimo – prieš tai Jungtinės Tautos (JT) buvo užtikrinusios Australiją, kad tokia rekomendacija nebus priimta prieš Kinijoje liepą vyksiantį UNESCO Pasaulio paveldo komiteto susitikimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)