Gamtai būdinga dinamika: oras šyla ir vėsta cikliškai. Tačiau natūralius procesus lemtingai sustiprina „asmeninės“ mūsų planetos problemos. JAV nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) mokslininkai įspėja, kad didėjantis saulės aktyvumas kartu su Ramiojo vandenyno vandens temperatūros anomalija „El Nino“ per artimiausius trejus metus padės pasiekti pasaulio temperatūros rekordą.

„El Nino“ (isp. berniukas, vaikas) ir „La Nina“ (isp. mergaitė) – skirtingų vieno gamtos reiškinio fazių pavadinimai. Šis reiškinys – tai sunkiai prognozuojamos formos ir trukmės cirkuliacinis fenomenas, globalaus klimato svyravimas: nuokrypis nuo normos į aukštesnės Ramiojo vandenyno vidutinės temperatūros pusę vadinamas „El Nino“, o žemesnės temperatūros tendencija vadinama „La Nina“.

NASA registras ir tyrimai rodo, kad devynios iš dešimties šilčiausių metinių temperatūrų nuo 1880 m. (kada pradėjo veikti registras) užfiksuotos po 2000-ųjų metų. Vieninteliai metai, kurie iš viso dvidešimtojo amžiaus patenka į šilčiausių metų dešimtuką, yra 1998-ieji. GISS parengtas vidutinės temperatūros pasaulyje tyrimas remiasi daugiau kaip tūkstančio meteorologinių stočių duomenimis iš viso pasaulio, palydoviniais vandenynų paviršiaus temperatūros stebėjimais ir Antarktidos tyrimų stočių matavimais.

„Mūsų planeta sugeria daugiau energijos negu išmeta, – spaudos pranešime cituojamas GISS (Goddardo kosmoso instituto) direktorius Jamesas E. Hansenas. – Ir toliau išlieka kylančios temperatūros tendencija. Netgi esant „vėsioms“ aplinkybėms („La Nina“ veikimas ir sumažėjęs Saulės aktyvumas) per praėjusius kelerius metus, 2011-ieji buvo vieni iš dešimties šilčiausių metų per daugiau nei šimtmetį“, – perspėja mokslininkas.

Šiandieninę aukštą temperatūrą aktyviai palaiko padidėjusi šiltnamio efekto dujų koncentracija atmosferoje, ypač anglies dioksidas. Dėl šiltnamio efekto atmosferoje užsilaiko Žemės išspinduliuoti infraraudonieji spinduliai, kurie normaliai turėtų išsisklaidyti kosmose. Taigi dėl padidėjusios koncentracijos atmosferoje kaupiasi perteklinė energija, o tai lemia vis aukštesnę temperatūrą.

Tikimasi, kad vidutinė temperatūra pasaulyje pasieks rekordą per ateinančius dvejus – trejus metus, nes tai lemia ne tik šiltnamio efektas, bet ir pastaruoju metu didėjantis Saulės aktyvumas, o beprasidedantis „El Nino“ reiškinys padidins Ramiojo vandenyno temperatūrą pusiaujo regione.

Mokslininkai juokauja, kad Žemės planeta troškinasi savo garuose, o jei dirbtiniai pasaulinio atšilimo veiksniai nebus sustabdyti, netrukus ji ir visiškai išvirs, o su kartu su ja – ir planetos gyventojai.