Tikimasi, kad kitąmet jos nebepriklausys nuo laivų skaičiaus, praneša.

Daugelis žvejų spaudžiant šalčiams plaukti į ledų kaustomą jūrą nesiryžta. Tačiau džiaugiasi šiemet galėsiantys sugauti dvidešimčia tonų menkių daugiau nei pernai: kiekvienas laivas – iki 150 tonų. Kvotos paskirstytos pagal daug metų galiojančią tvarką – kiekvienam laivui. Pasak žvejų, tai itin varžo veiklą.

„Šiandien galiojanti tvarka griežtai numato, kad jeigu įmonė turi 5 laivus, ji turi visus 5 laivus išlaikyti ,norint gauti penkiems laivams kvotą. Naujoji tvarka leis įsigyti vieną modernų laivą“, – teigė įmonės „Banginis“ vadovas Algirdas Aušra.

Žvejai sako, kad išlaikyti beveik 30 metų senumo laivus darosi vis sunkiau. O įsigyti naujų, kurių vienas kainuoja 5–7 mln. litų, nepajėgiantys. Todėl racionaliau kvotą išgaudyti vienu moderniu laivu.

Be to, žvejybos kvotą, skirtą įmonei, o ne laivui, žvejai galės parduoti arba keistis tarpusavyje.Tai padėtų išvengti nuostolių, nes, pavyzdžiui, pernai buvo neišgaudyta 700 tonų menkių.

„Nauja tvarka bus pažangesnė,nes gaus įmonė kvotą ne vieniem metam. Reiškia, įmonė turės perspektyvą,galės planuot savo gyvenimą kelis metus į priekį ir galbūt tai leis laivyną atnaujinti“, – sakė Žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Petkus.

Žvejybos kvotos pagal naują tvarką, kuri dabar rengiama, turėtų būti skirstomos jau kitąmet, tačiau kai kurie žvejų atstovai piktinasi tokia skuba. Esą reikėtų palaukti iki 2014-ųjų, kada nauja kvotų skirstymo tvarka įsigalios visoje Europos Sąjungoje.

„Į sistemą, kuri dabar diegiama, reikia eiti kartu su ES, neskubėti. Už šitos sistemos diegimą yra numatyta parama: institucijos, diegsiančios kvotų perdavimą koncesininkui, galės gauti paramą, kad šitas darbas būtų atliktas kvalifikuotai ir be jokių skausmų“, – tvirtino Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininkas Alfonsas Bargaila.

Žuvininkystės tarnybos atstovas teigia, kad naujoji tvarka bus patvirtinta tik pritarus žvejams. O jei Lietuva turės savąją anksčiau nei Europos Sąjunga, nematąs nieko blogo.