Pa­kliu­vo į pa­sa­lą

Per­nai bir­že­lio 15 die­ną apie 3 val. nak­ties Dau­gų se­niū­ni­jos Bu­kau­čiš­kių kai­mo miš­ke­ly­je T.Lan­ke­vi­čius, A.Ma­kaus­kas ir T.Šuo­pys iš au­to­mo­bi­lio „Su­ba­ru Le­ga­cy“ kro­vė tin­klus su kar­piais ir pa­kliu­vo į po­li­ci­jos pa­rei­gū­nų pa­sa­lą. T.Šuo­pys pa­spru­ko, o T.Lan­ke­vi­čius ir A.Ma­kaus­kas su­lai­ky­ti. Ke­tu­riuo­se tin­kluo­se spur­dė­jo kar­piai, penk­ta­sis bu­vo tuš­čias. Pa­rei­gū­nai su­skai­čia­vo 144 kar­pius, sve­rian­čius 163 kg. UAB „Dau­gų žu­vis“ pa­da­ry­ta 1 tūkst. 630 li­tų ža­la.

Va­gys bu­vo iš­si­kvie­tę ir žu­vies pir­kė­ją iš Aly­taus pra­var­de Kar­pis. Liu­dy­to­jas Vi­tas An­driuš­ke­vi­čius pa­liu­di­jo, kad pa­žįs­ta T.Lan­ke­vi­čių, sa­vo ruož­tu jį va­di­na Baš­ki­ru. Bū­tent šis vy­ras jam pa­skam­bi­no ir pa­siū­lė pirk­ti žu­vų. Ne­sa­kė, iš kur jos, sa­kė, kad su meš­ke­re žve­jo­ja Va­rė­nė­je. Ne­įta­ręs, kad žu­vys vog­tos (liu­dy­to­jui bu­vo grą­žin­tos dve­jos svars­tyk­lės ir trys plas­ti­ki­nės dė­žės).

Pa­rei­gū­nai ap­ti­ko ne tik tin­klus ir žu­vis, bet ir dau­giau įdo­mių daik­tų: nak­ti­nius žiū­ro­nus, dvi ra­di­jo sto­te­les „Com­mo­do­re“, na­ro kos­tiu­mą.

Pa­aiš­kė­jo, kad tri­ju­lė vog­ti žu­vų su­si­ta­rė iš­va­ka­rė­se. Dar prieš vi­dur­nak­tį at­va­žia­vo au­to­mo­bi­liu į Ska­bei­kių kai­mą prie UAB „Dau­gų žu­vis“ tven­ki­nių ir už­me­tė tin­klus: T.Lan­ke­vi­čius ir T.Šuo­pys sta­tė tin­klus, o A.Ma­kaus­kas, ap­si­vil­kęs na­ro kos­tiu­mą, juos tem­pė į tven­ki­nio gi­lu­mą. Tven­ki­nių sar­gų ne­si­ma­tė. Po dvie­jų va­lan­dų tin­kluo­se įstri­gu­sios žu­vys jau spur­dė­jo ma­ši­nos ba­ga­ži­nė­je. Grei­tai ap­si­su­kę, va­gi­šiai nu­va­žia­vo į „ba­zę“ – taip va­di­no Bu­kau­čiš­kių miš­ke­lį, kur žu­vis ke­ti­no par­duo­ti.

Iš­tuš­ti­no žu­vų šė­ryk­lą

UAB „Dau­gų žu­vis” dar­buo­to­jas Kęs­tu­tis Ruoš­ka per­nai ge­gu­žės 29-osios nak­tį va­ži­nė­jo po ben­dro­vės te­ri­to­ri­ją. Ska­bei­kiuo­se vie­name tven­ki­ny­je pa­ste­bė­jo, kad vi­du­ry­je, kur tu­rė­jo bū­ti žu­vų šė­ryk­la, ma­ty­ti it plū­du­ras. Šė­ryk­lą ap­ti­ko tven­ki­nio pa­kraš­ty­je, vie­na jos tal­pyk­la bu­vo tuš­čia, ki­ta – apy­pil­nė. Prieš die­ną į šią šė­ryk­lą su­pil­ta 1,5 to­nos kom­bi­nuo­tų­jų pa­ša­rų. Tven­ki­nio pa­kran­tė bu­vo iš­va­ži­nė­ta ir iš­tryp­ta.

Vėl­gi T.Lan­ke­vi­čius pa­aiš­ki­no, kad iki šė­ryk­los nu­plau­kė, ją par­si­tem­pė prie kran­to. Pri­si­sė­mė apie 10 mai­šų kom­bi­nuo­tų­jų pa­ša­rų, nu­ne­šė apie 500 met­rų nuo tven­ki­nio ir pa­slė­pė. Vė­liau gro­bį pa­da­vė ne­pa­žįs­ta­mam as­me­niui ir ga­vo apie 400 li­tų.

Ka­na­pes pats rū­kė

Po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai T.Lan­ke­vi­čiaus na­muo­se da­rė kra­tą ir ap­ti­ko 0,486 g žals­vos su­smul­kin­tos au­ga­li­nės kil­mės me­džia­gos. Eks­per­tai pa­tvir­ti­no, kad tai nar­ko­ti­kai, ka­na­pės ir jų da­lys. Na­mie bu­vo ap­tik­tos ir elek­tro­ni­nės svars­tyk­lės, ant ku­rių ras­ta nar­ko­ti­kų pėd­sa­kų.

Kal­ti­na­ma­sis ir šiuo at­ve­ju at­vi­rai pa­aiš­ki­no, kad Aly­tu­je, Mies­to so­de, iš ne­pa­žįs­ta­mo as­mens sa­vo reik­mėms nu­si­pir­ko 1 g kvai­ša­lų, mo­kė­jo 40 li­tų. Elek­tro­ni­nės svars­tyk­lės gu­lė­jo už­mes­tos ir ne­nau­do­ja­mos, jos at­si­ra­do ar­ti­mie­siems pre­kiau­jant nau­do­tais au­to­mo­bi­liais, ap­tik­tos vie­na­me iš jų.

Baus­mė pa­ly­dė­ta griež­tu teis­mo įpa­rei­go­ji­mu

Kal­ti­na­mie­ji be iš­ly­gų pri­pa­ži­no pa­da­rę nu­si­kal­ti­mus, nuo­šir­džiai gai­lė­jo­si, at­ly­gi­no ža­lą.

Anks­čiau du kar­tus teis­tas T.Lan­ke­vi­čius, ne sy­kį baus­tas ad­mi­nist­ra­ci­nė­mis nuo­bau­do­mis, pa­kei­tė gy­ve­ni­mo bū­dą: pra­dė­jo dirb­ti, su­kū­rė šei­mą, pa­si­ža­dė­jo ne­da­ry­ti nau­jų nu­si­kal­ti­mų.

Teis­mas T.Lan­ke­vi­čiui už tris nu­si­kal­ti­mus sky­rė vie­nų me­tų še­šių mė­ne­sių lais­vės at­ėmi­mo baus­mę jos vyk­dy­mą ati­de­dant tre­jiems me­tams. Nu­teis­ta­sis įpa­rei­go­tas nuo 23 iki 6 val. bū­ti na­mie.

A.Ma­kaus­kas nu­teis­tas 13 MGL – 1 tūkst. 690 li­tų, T.Šuo­pys – 20 MGL – 2 tūkst. 600 li­tų bau­da.