Vis daugiau uostų skelbia, kad ekologiškiems laivams taikys nuolaidų. Kaip pranešė leidinys „Journal of Commerce“, apie tonažo nuolaidas nuo liepos 1 d. tokiems laivams prabilo Antverpeno uosto administracija.

Ekologiškiems laivams gali būti taikoma iki 10 proc. tonažo nuolaida. Ji skaičiuojama pagal indeksą.

Nuolaidas jau taikantys Havro, Bremeno, Hamburgo, Amsterdamo ir Roterdamo uostai yra parengę ekologiškai švarių laivų įvertinimo indekso skaičiavimo sistemą. Vetinant laivo ekologiškumą, pirmiausia žiūrima, kiek jis, degant kurui, į atmosferą išmeta angliavandenilio ir kitų teršalų, įskaitant sieros junginius.

Laivų ekologiškumas vertinamas pagal 100 balų sistemą. Ekologiškais laikomi laivai, kurie surenka 31 ir daugiau balų. Paprastai nuolaidos ekologiškiems laivams uostuose taikomos trejus metus. Tačiau tokių laivų išmetimų lygis nuolat sekamas. Duomanys atnaujinami kas trejus metus.

Uostai, kurie taiko nuolaidų ekologiškai švariems laivams, kelia didesnius reikalavimus ir juose dirbantiems pagalbiniams laivams. Įprasta, kad tokiuose uostuose pagalbiniai laivai naudoja mažiau sieringesnį kurą, o stovėdami prie krantinių energiją ima iš specialių elektros kolonėlių.