Pažangesnis nei lietuviškas analogas

„Džiaugiamės atlikę atsakingą užduotį nacionaliniame Latvijos projekte. Neseniai veikti pradėjęs visai šaliai skirtas depozito sistemos apskaitos ir rūšiavimo centras užbaigė prieš du mėnesius startavusios visos šalies užstato sistemos projektą. Šis centras reikšmingas ne vien Latvijai, bet ir visos Europos Sąjungos politikos požiūriu, žengiant žaliojo kurso, tvarumo, žiedinės ekonomikos kryptimi bei stabdant klimato kaitą“, – sako UAB „Motecha“ vadovas Algimantas Ramaneckas.

Latvijos įmonei DIO priklausančiame rūšiavimo centre buvo sumontuoti pramoniniai presai, pakuočių skaičiavimo ir automatinio rūšiavimo mašinos, stiklo smulkintuvai, apskaitos prietaisai ir kiti technologiniai sprendimai. Čia perskaičiuojamos PET, aliumininės pakuotės supresuojamos ir paruošiamos tolimesniam perdirbimui.

Algimantas Ramaneckas

Pasak A. Ramanecko, PET pakuotės Latvijoje, įdiegus automatinio rūšiavimo įrenginį, rūšiuojamos ir pagal spalvas – tai įvardijama kaip privalumas, palyginti su panašiu depozito apskaitos ir rūšiavimo centru Lietuvoje – pastarąjį projektą ta pati inžinierių komanda įgyvendino 2015 metais. Latvijoje atskiriant skaidraus ir spalvoto plastiko butelius proceso pabaigoje pasiekiamas didesnis išrūšiuotos medžiagos grynumas, suteikiantis pridėtinę visos sistemos vertę.

Užstato sistemos apskaitos ir logistikos centrą „Motecha“ kūrė suvienijusi savo kompetencijas su Latvijos įmone „Peruza“. Laimėjus konkursą sutartis pasirašyta su didžiuosius gėrimų gamintojus Latvijoje vienijančiu pakuočių užstato operatoriumi DIO.

Pasak DIO gamybos ir finansų direktorės Dianos Imakos, pakuočių užstato sistema Latvijoje, kaip ir bet kokioje kitoje šalyje, yra reikšmingas žingsnis pažangesnės pakuočių perdirbimo sistemos „nuo pakuotės prie pakuotės“ kryptimi. Tvarkant pakuotes per užstato grąžinimo sistemas, padidinamas perdirbamos medžiagos kiekį ir kokybę, o žmonės šių sistemų daromą poveikį gali matyti tiesiogiai. Ji taip pat teigiamai vertina patirtį dirbant su „Motecha“.

Užstato apskaitos ir rūšiavimo sistema Latvijoje

„Jie yra panašų projektą įgyvendinę Lietuvoje, taigi turėjo žinių ir patirties, reikalingos suprojektuoti gerai veikiančią gamybos liniją. Jų komanda entuziastingai aptarinėjo detales ir pritaikė sprendimą pagal mūsų poreikius bei pateikė jį greitai, nepaisant įtempto grafiko“, – sako D. Imaka.

Dalyvavo specialistai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Danijos

Kaimyninei šaliai reikšmingas objektas yra įsikūręs šalia pagrindinių šalies kelių ir prekybos tinklų centrinių sandėlių. Tai įgalina patogiai pristatyti pakuotes iš prekybos vietų ir rankinio depozito punktų. Apie 16 kilometrų nuo Latvijos sostinės Rygos nutolusiame centre sukurtos iki 50 darbo vietų. Atsižvelgiant į sezoną čia dirbs 30–50 darbuotojų, didžiausias jų poreikis numatomas vasaros laikotarpiu, išaugus gėrimų paklausai. Motyvaciją Latvijos gyventojams naudotis užstato sistema palaiko prie produkto kainos pridedami 10 euro centų, kuriuos jie gali atgauti.

Pasak įmonės vadovo, „Motecha“ dalyvavo visuose šio centro kūrimo etapuose – suprojektavo, pagamino ir sumontavo skirtą įrangą. Projektui įgyvendinti buvo pasitelktos subrangovinės organizacijos iš Latvijos, Vokietijos, Danijos.

Latvijos nacionalinės užstato sistemos apskaitos ir rūšiavimo centras

Praėjusių metų gegužę pradėto vykdyti projekto dalyvių skaičius, vykdant projektavimo, montavimo, automatizavimo darbus, įvairiais etapais siekė ne mažiau kaip 10 specialistų, dirbančių vienu metu. „Iššūkis buvo valdyti tarptautinę komandą, kurioje dalyvavo specialistai iš keturių valstybių, užtikrinant efektyvią komunikaciją tarp visų projekto dalyvių. Papildomų darbo organizavimo sąnaudų prireikė dėl to, kad darbus teko vykdyti COVID pandemijos metu. Kartu su komanda įveikę iššūkius mūsų specialistai šiandien jaučia pasitenkinimą, sukūrę efektyviai veikiantį depozito apskaitos ir rūšiavimo centrą kaimyninei šaliai“, – džiaugiasi „Motecha“ komercijos vadovas Darius Suraučius.

Projektai – Lietuvoje ir Latvijoje, partnerystės ryšiai – Europoje

Nuo 2016 metų savo veiklą vykdanti inžinerinių technologijų įmonė „Motecha“ savo veiklą vysto dviem kryptimis. Viena jų – polipropileno (PP )ir polietileno (PE) plastikų plovimo linijų projektavimas ir gamyba, kita – antrinių žaliavų automatinio rūšiavimo linijų projektavimas ir gamyba.

„Įgaliname plastiko antrinių žaliavų rūšiavimo ir plastiko perdirbimo verslus būti konkurencingais ir augti. Tai nereiškia, kad mes patys tuos verslus auginame. „Motecha“ turimas inžinerinis, techninis, procesinis „know-how“ leidžia antrinių žaliavų rūšiavimo ir plastikų perdirbimo verslams be milžiniškų investicijų vystyti turimus pajėgumus ir būti pasiruošusiems pasinaudoti atsiveriančiomis naujomis verslo galimybėmis“, – pastebi bendrovės vadovas A. Ramaneckas.

Šiuo metu įmonė „Motecha“ įgyvendina keletą projektų. Latvijoje tai – automatinio rūšiavimo linijos,
plastikų plovimo linijos įrangos gamybos projektas, Lietuvoje paraleliai kuriama plastikų plovimo linija, vykdant projektavimo, gamybos ir montavimo darbus. Lygiagrečiai Europoje derinami projektai dėl antrinių žaliavų automatinio rūšiavimo linijų ir PP / PE plastikų plovimo linijų, dirbama su patikimais partneriais Europoje, teikiančiais automatinio rūšiavimo, smulkinimo, presavimo, granuliavimo įrangą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją