Vakar Alytaus miesto ir rajono gyventojai savivaldybės vadovams įteikė 2 tūkst. 600 parašų dėl keistinos rinkliavos už šiukšles. Dabar mieste ir rajone ji yra pagal plotą. Alytiškiai siekia, kad šiukšlių mokestis priklausytų nuo atliekų turėtojų skaičiaus, jų kiekio ir išrūšiavimo lygio.

Rinko beveik du mėnesius

Daugiau kaip dešimt alytiškių beveik du mėnesius rinko parašus dėl keistino Atliekų tvarkymo įstatymo, kurio projektas turėtų būti artimiausiu metu svarstomas Seime.

Žmonių netenkina daugiau kaip dvejus metus mieste ir rajone galiojanti šiukšlių rinkliava pagal plotą, kai, pavyzdžiui, už gyvenamojo ploto 1 kv. metrą mokama 17 centų per mėnesį. Alytiškiai siekia, kad Atliekų tvarkymo įstatymo pataisose būtų įtvirtintos nuostatos, suteikiančios teisę mokėti už šiukšles, atsižvelgiant į gyventojų skaičių, atliekų kiekį ir jų išrūšiavimo lygį.

„Alytaus regione galiojanti tvarka, kai rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą iš jų turėtojų ir atliekų tvarkymą nustatoma pagal plotą, niekaip nesiejant su faktiškai surenkamų atliekų kiekiu, yra nepriimtina nemažai daliai visuomenės. Tikime, kad priėmus įstatymo pakeitimus bus sudarytos visos teisinės sąlygos geriau rūšiuoti atliekas, mažinti jų išvežimo į sąvartynus kiekius ir nustatyti teisingą rinkliavą už jų surinkimą, gabenimą bei tvarkymą. Manome, kad savivaldybės tarybos laukia nemaži iššūkiai, - kaip pasirengti geresniam atliekų rūšiavimui, darbų ir išlaidų apskaitai ir numatyti skatinimo būdus visiems atliekų turėtojams, kad jie būtų suinteresuoti rūšiuoti atliekas ir tausoti aplinką“, - miesto merui Feliksui Džiautui skirtame rašte dėsto vienas parašų rinkimo iniciatorių, Alytaus sodų bendrijoje „Nemunas“ akmenų muziejų įkūręs Vaclovas Jankauskas.

Tokio turinio raštas ir 2 tūkst. 600 gyventojų parašų kopijų įteikta vicemerei Danguolei Juozapavičienei, nes meras vakar sirgo. Parašų rinkėjai perdavė ir merui skirtą kalvio nukaldintą plunksną, kad ja būtų pasirašomi alytiškiams teisingi sprendimai.

Parašų originalai - Seimo komiteto pirmininkui

Dabartiniam šiukšlių mokesčiui besipriešinančių alytiškių parašų originalai su prašymu keisti Atliekų tvarkymo įstatymą jau įteikti Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui Jonui Šimėnui. Kreipimesi Seimo komiteto pirmininkui rašoma, kad šiukšlių mokestis pagal plotą naudingas atliekų surinkėjams ir jų tvarkymo centrams, nes paprasta surinkti pajamas ir užsitikrinti sotų gyvenimą. Tačiau, kaip teigiama kreipimesi J.Šimėnui, tai neugdo sąmoningų piliečių, neskatina atliekų rūšiavimo, vien didina atliekų kalnus, naujų atliekų aikštelių įrengimo poreikį, pagaliau didina atliekų surinkimo mokesčius.

Šią savaitę alytiškių parašų kopijos dėl keistino Atliekų tvarkymo įstatymo turėtų pasiekti ir Seimo pirmininkę Ireną Degutienę.