Dėl tokio sprendimo šokiruoti gyventojai įsitikinę, kad tiek metų savomis lėšomis puoselėta viena gražiausių mikrorajono alėjų liks plika dėl valdininkų atsainaus požiūrio. Komunikacijų paslaugų tiekėjai pripažįsta, kad su Savivaldybės atstovais problema iki šiol spręsta tik raštiškai ir gerokai per ilgai. Todėl teks sunaikinti ne jaunus medelių sodinukus, o suvešėjusias pušis.

Saulės alėjos gyventojai Valdas ir Eugenijus „Sekundei“ patikino, kad visi kaimynai kiek galėdami prižiūri per visą gatvę nusidriekusią maždaug šešių metrų pločio pušimis apsodintą alėją. Nuoskaudos neslepiantys panevėžiečiai tvirtino aplinką puoselėjantys už savus pinigus.

„Pas mus neatvažiuoja miesto želdinius prižiūrintys darbuotojai. Mes patys veją pjaunam, lapus grėbiam, griovius valom. Kai kurie gyventojai negailėjo tūkstančių litų – pirko ir vežė žemes, kad būtų užpiltos vidury alėjos paliktos didžiulės duobės. Pušys alėjoje auga daugiau nei penkiolika metų. Jas norėję išsaugoti gyventojai net kanalizaciją tiesė per savas valdas. Saulės alėjoje nėra vietos komunikacijoms, o ne medžiams. Jei žalumos nebebus, ją galėsime pervadinti kabelių ir vamzdžių alėja“, – teigė Valdas.

Perspėjo prieš dešimtmetį

„Sekundės“ kalbintas Eugenijus pritarė kaimynui – esą komunikacijos negalėjo būti tiesiamos tarp dviejų gatvių likusioje plačioje vejoje. Jo manymu, dujotiekio vamzdynai ir elektros kabeliai turėjo būti po asfaltu.

„Komunikacijos ne vietoje ištiestos, todėl jas tegul dabar kitur perkelia, o ne medžius kerta. Suprantama, paslaugų tiekėjams buvo patogiau ir pigiau rausti veją, ne asfaltą ardyti. Užspardė iškastus griovius, ir viskas. O dabar turi kentėti savo pinigus aplinkai puoselėti skyrę gyventojai“, – piktinosi Eugenijus.

Pašnekovo teigimu, miesto plane pirmiausia buvo numatyta alėja, ne komunikacijos. Todėl gyventojai nepaisė dar prieš dešimtmetį iš Savivaldybės gauto perspėjimo, kad medžiai auga ne vietoje ir gali pakenkti dujų vamzdžiams.
„Tada medžiai užkliuvo, bet viskas greit nurimo. Šįkart jau nebesitikime, kad mus išgirs. Reikėjo šaukti, kai komunikacijas tiesė ir mūsų žemėmis užpiltą veją draskė. Tačiau niekas ateities nenumatė. Kai medelius sodinom, už miesto želdinius dabar atsakingi asmenys vaikai buvo. O mes juk negražiau tikrai nepadarėm, todėl galėtų Saulės alėją ramybėje palikti“, – sakė panevėžietis.

Kalčiausi savavaliai

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Saulius Matulis užtikrino, kad kito kelio nėra – Saulės alėją puošiančias pušis teks nukirsti arba iškelti iki birželio 1 d. Toks sprendimas buvo priimtas per vakar Savivaldybėje vykusį „rožyno“ gyventojų, AB „Lietuvos dujos“ bei Savivaldybės atstovų susitikimą.

„Pušys buvo pasodintos savavališkai, nepatvirtinus jokio projekto. Tad dėl jų iškirtimo kalčiausi patys gyventojai. Dar 2000-aisiais visi buvo asmeniškai informuoti, kad medelius išsikastų. Nežinau, kodėl laukta visą dešimtmetį. O jei delsime, gali įvykti avarija – nutekėti dujos“, – informavo pašnekovas.

S.Matulio teigimu, visų Saulės alėjos medelių nereikės sunaikinti – dalį žmonės galės išsikasti ir persikelti į savas teritorijas. Tie, kurie netrukdo, bus palikti.
„Su tomis problemomis susiduriame gana dažnai. Galbūt dabar gyventojai jau žino, kad medeliui sodinti reikia gauti leidimą. O anksčiau savavališkų sodinimų ypač daug buvo. Problemos ir pykčiai kyla tada, kai reikia elektros, vandentiekio ar dujų vamzdynus tvarkyti“, – tikino Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas.

Sprendė vangiai

Bendrovės „Lietuvos dujos“ Panevėžio filialo technikos direktorius Ramūnas Džiūvė neslėpė, kad per ilgai įmonė su Savivaldybe dėl kilusios problemos bendravo raštiškai ir nebuvo imtasi jokių konkrečių veiksmų.

„Gyventojų nepasitenkinimas suprantamas, nes viskas buvo sprendžiama vangokai, per tiek metų medžiai užaugo. Vis dėlto jie buvo pasodinti valstybinėje žemėje, neturint leidimo, neteisėtai. Dujotiekio vamzdžiai yra maždaug metro gylyje. Jei dar lauksime, medžių šaknys pažeis vamzdynų sienelę. Pagal reikalavimus medžiai gali augti ne arčiau nei už dviejų metrų nuo dujotiekio“, – paaiškino R.Džiūvė.

Technikos direktorius patikino, kad komunikacijos „rožyno“ mikrorajono Saulės alėjoje nutiestos ten, kur ir turi būti.

„Kloti dujotiekį po važiuojamąja gatvių dalimi ar šaligatviu vengiame, kad vėliau nereikėtų jų gadinti. Juk dujotiekį tenka ne tik tvarkyti, kartais prie jo naujų vartotojų tinklus reikia prijungti. Išpjautą asfaltą daug sunkiau sulopyti nei veją“, – tikino pašnekovas.